Milli muharip uçağı Kaan için yeni özellik getirmek için çalışmalar devam etmektedir. Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı KAAN, TÜBİTAK’ın yeni projeleriyle birlikte benzersiz bir hava aracı olma yolunda ilerliyor. Ayrıca bu projeler, KAAN’ın görünmezlik özelliğini sağlamak için hızla devam ediyor.
Milli Muharip Uçağı Kaan Özellikleri
KAAN, 21 Şubat’ta gerçekleştirdiği ilk uçuşta 13 dakika boyunca 8 bin fit yükseklikte uçarak 230 knot hıza ulaştı. Bu uçuş, KAAN’ın üstün hava hakimiyeti ve yeni silahlarla artırılmıştır. Ayrıca havadan havaya muharebe menzili yeteneklerini göstermiştir.
Uçak, üstün hava hakimiyetini, yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzilini, yüksek, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruşu, yapay zeka ve heterojen hesaplama desteği içeren “Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi” ile sağlamaktadır.
TÜBİTAK’ın Geliştirdiği Sistemler
TÜBİTAK, KAAN’ın beyni olarak adlandırılan bilgisayar sistemlerini üretmektedir. Ayrıca bu sistemler, uçağın radarda görünmez olmasını sağlayacak yazılımlar ve hayati görevlerde kullanılacak yaşam destek ve patlama önleme sistemlerini içermektedir.
Merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katman yazılımlarının da aralarında olduğu TÜBİTAK imzalı teknolojiler KAAN’ın ilk uçuşunda kullanılmıştır.
KAAN’ın Beyni TÜBİTAK BİLGEM’den
KAAN’ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretilmiştir. Sistem, planlanan tarihten önce 2022’de Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ’ye (TUSAŞ) teslim edilmiştir. Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip bulunmaktadır.
“Görünmezlik” İçin Hassas Projelere Odaklanıldı
Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM, KAAN’ın üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleriyle uyumluluğunu ölçen ve analiz eden EMC test sistemini ve KAAN’ın geometrisini belirleyen ve 5. nesil hayalet uçak için radar kesit alanının düşüklüğünü sağlayan “anten test sistemi”ni (NFRTF) de üretti.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), KAAN için muharip uçak pilotlarının yüksek fiziksel dayanım gerektiren koşullarda temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla “yaşam destek sistemleri”ni, muharip uçağın değişken durumları göz önüne alınarak yakıt tanklarında patlama ve yakıt kaynamasını önlemek için “patlama önleme sistemleri”ni geliştirecek.
Milli Füze ve Kitler de Monte Ediliyor
KAAN’ın mühimmat entegrasyonu ise TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından üretilecektir. Bu kapsamda TÜBİTAK SAGE, SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN gibi Türkiye’nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri ile kitlerini KAAN’a entegre edecektir.
Emlak haberleri için tıklayınız…