Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Müteahhitler için “Üst Belge” şartı kaldırıldı

Üst belge şartı kaldırıldı, müteahhitler derin bir nefes aldı. Kentsel dönüşüm kapsamında aranan belge şartı, bu tür projelerde yer almak isteyen müteahhitler adına geçersiz sayıldı. Böylece, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen riski yapılar ile riskli alan ve rezerv yapı alanlarında yürütülecek olan çalışmaların yapımda yer alacak müteahhit için belge gerekli olmayacak.

“Üst belge” şartı artık yürürlükte değil

Resmi Gazete’nin 26.06.2020 tarihli sayısında yayımlanan 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunda uygulama yönetmeliği üzerinde değişikliğe gidildi. Bu yönetmeliğe göre, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen riskli alan ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen rezerv yapı alanı ve riskli yapıların bulunduğu uygulama alanlarında görev alması beklenen müteahhitlere ilişkin kriterleri içeren hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.

Yönetmelik gereği belirlenen 13. maddesinin 7. fıkrası hükmü; söz konusu uygulama alanlarında görev alacak müteahhitler için “üst belge” sınırlaması koyuyordu. Buna göre, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında belirlenen 14. madde de görülen belge yetki belgesi şartı kaldırılmıştır.

Yine aynı fıkranın, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmeliğin 5. maddesi uyarınca, geçici grup yetki belgesi numarası verilen müteahhitlerin yasa kapsamında kendilerine ait yapıları yapabilme hükmünü içerdiği bilinmektedir.