Kategoriler
Ekonomi Gündem

Nakdî destek ödemesine nasıl başvurulur?

Pandemi sürecinde ücretsiz izne çıkarılan yurttaşlara verilecek nakdî destek ödemeleri, cuma günü başlayacak. Nakdî destek ücreti, gün başına 39 lira olacak. 15 Mart 2020 tarihinden itibaren ücretsiz izne çıkarılan ve işsizlik maaşı koşullarını sağlayamayan vatandaşlar da ücretsiz izin desteği alabilecek. Aylık ödeme bin 177 lira olarak yapılacakken damga vergisi nedeniyle yurttaşlar, bin 168 lira alacak.

Ödemeler üç gün sonra başlayacak.

Ödemeler ne kadar sürecek?

Ücretsiz izin ödemeleri 17 Temmuz’da sona erecek. 17 Nisan’da başlayan ve üç ay sürecek olan ödemeler, işsiz kalınan veya ücretsiz izinde geçirilen süreler hesaba katılarak yapılacak.

Nisan ayının tamamını işsiz olarak geçiren vatandaşlar ise 14 günlük ödenek alacak. Bu kişiler 545 lira ücret alacak.

Nakdî destek başvurusu nasıl yapılır?

Ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalanlar Sosyal Güvenlik Kurumunun “https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi” adresinde yer alan işveren sistemi üzerinden başvuru yapabilecek. İşsiz durumda olan vatandaşlar da “https://esube.iskur.gov.tr” bağlantılı Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) sitesi üzerinden başvuru yapabilecek.

Ücretsiz izin ödeneği başvurusu için burayı tıklayabilirsiniz. İŞKUR‘un elektronik şubesine ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu

Son 24 saatin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) verileri açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; yoğun bakım hasta sayısının, entübe hasta sayısının ve vefat sayısının düşüşte olduğunu aktardı.

Bugün 33 bin 283 kişiye Kovid-19 testi yapıldı. Bunların bin 832 kişisinde vaka tespit edildi. Bugün 59 kişi salgından dolayı yaşamını yitirdi. İyileşenlerin sayısı ise 24 saatte 5 bin 119 kişi oldu.

Test sayısı toplam 1 milyon 204 bin 421 adede ulaştı. Türkiye’de bugüne kadar 129 bin 491 kişide vaka tespit edildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı toplam 3 bin 520 kişi oldu. İyileşenlerin sayısı ise 73 bin 285 kişi oldu. Tabloya göre bin 338 kişi yoğun bakımda tedavi edilirken 707 kişi ise entübe durumunda.

“Salgına fırsat tanımamalıyız”

Rakamları değerlendiren Bakan Koca “Yoğun bakım hasta sayısı, entübe hasta sayısı ve vefat sayısında düşüş devam ediyor. Yeni iyileşen hasta sayısı, başarının diğer göstergesi. Vaka sayısında, seyirde görülebilecek kısmi bir artış var. Yeni bir dönemdeyiz. Salgına fırsat tanımamalıyız.” ifadelerini kullandı.