Kategoriler
Gündem

Nimetullah Kaya: Depreme dayanıklı ev için detaylı araştırma gerekli

Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü için açıklamalarda bulundu. Kaya, özellikle büyük şehirlerde görülen çarpık kentleşme ve çarpık kentleşmeyle gelen yapısal sorunların bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşümü planlı ve bilinçli şehirleşme için büyük bir fırsat olarak niteleyen Nimetullah Kaya, riskli binaların acil bir şekilde yenilenmesi gerektiğini aktardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sunduğu Eylem Planı raporuna göre öncelikli olarak dönüştürülmesi gereken yapılar arasında yer alan 1,5 milyon konutun beş yıl içerisinde tamamlanacağını hatırlatan Kaya, ülkemizin güvenli; sağlıklı ve uzun ömürlü konutlara ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Dönüştürülecek yapıların şehrin mimarisine uygunluğunun yanı sıra bu yapıların her türlü teknik altyapıya sahip olması gerektiğini belirtti.

“Özellikle büyük şehirlerde yaşanılan çarpık kentleşme ve beraberinde gelen yapısal sorunları planlı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ortadan kaldırmak mümkün.” diyen Yönetim Kurulu Başkanı, bu özelliklerin yanında ayrıca, doğaya uyumlu ve sürdürülebilir nitelik taşıyacak bir şekilde tasarımı yapılan yapıların hem Dünya’nın geleceğine hem de tüketicilerin tasarruflu olmasına katkı sağladığını kaydetti.

Deprem yönetmeliği sorgulanmalı

Konut alacakların deprem yönetmeliğini sorgulamasının büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, bilinçli toplumun depremin yaratacağı hasarı azaltacağını belirtti. Kaya, güvenilir ve depreme dayanıklı binalar için güçlü referansları olan;  köklü firmaların tercih edilmesi gerektiğine işaret etti. Nimetullah Kaya, “Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkili yolu toplumu depreme karşı bilinçlendirmek. Bu bilinç çerçevesinde güvenilir ve depreme dayanıklı bir ev sahibi olmak isteyenlerin detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Bu noktada; projelerini yönetmeliklere uygun olarak ileri inşaat teknolojisi ve yüksek kaliteli malzemelerle hayata geçiren; sermaye yapısı ve referansları güçlü köklü inşaat firmalarını tercih etmek büyük avantaj sağlıyor.” diye konuştu.