Kategoriler
Gündem

Normale ne zaman dönülecek? Bilimsel tahminler…

Normale ne zaman dönülecek? TEPAV, çeşitli hesaplamalar yaparak olası normale dönüş senaryoları hazırladı. Bu senaryoların mevcut duruma göre güncellenebileceği belirtildi. Hesaplamalardaki en iyimser tahmin, normalleşmenin mayıs ayının sonunda gerçekleşeceğini gösterdi.

Buna göre mevcut durum senaryosundaki kademeli normalleşmenin haziran ayının başında başlayacağı, haziranın ortasında biteceği bildirildi. Katılaştırılmış tedbirlerin uygulandığı senaryoda ise kademeli normalleşmenin mayıs ayının ikinci haftasında olacağı ifade edilirken normalleşme sürecinin mayısın sonlarında tamamlanacağı kaydedildi.

Tedbirlerin gevşetilmesi durumunda ise kademeli normalleşmenin temmuzun ortalarında başlayacağı ve ağustos ayının başında biteceği öngörüldü.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle durma noktasına gelen hayatın ne zaman normale döneceğine ilişkin hesaplamalarda bulundu. TEPAV, analizinde Sağlık Bakanlığının 17 Mart ve 18 Nisan arasında açıkladığı verilerden farklı formüller kullanarak faydalandı.

Düşüş mayıs başında olabilir

Hesaplamaya göre 3 Mayıs’ta vaka sayısı pik yapabilir. Tahmin aralığı olarak 28 Nisan ile 8 Mayıs arasına kadar toplam yani aktif vaka sayısının artacağı ve bundan sonra toplam vaka sayısının düşüşe geçeceği öngörülüyor. Aktif vaka sayısı ise toplam ölen ve iyileşen kişi sayısının çıkarılmasıyla bulunuyor.

“Hayatın normalleşmesi ve tedbirlerin kaldırılması ise ancak aktif vaka sayısının ihmal edilebilecek düzeye indiği tarihlerde gerçekleştirilebilir.” ifadelerini kullanan TEPAV, toplam vaka sayısının zirveye ulaşıldığında tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini ve bu süreçte sağlık sistemindeki yükün en fazla olduğu dönem olarak kayda geçeceğini belirtti.

Buna göre; günlük vaka sayısının ihmal edilebilecek düzeyde olduğu dönem ise sağlık sisteminin en rahat olduğu dönem olacak.

Tedbirler kademeli olarak azaltılabilir

Her tedbirin ekonomik, sağlık ve psikolojik açıdan maliyetlerinin olduğunu belirten Vakıf, tedbirlerin aşamalı olarak azaltılma yoluna gidilebileceğini kaydetti. Bu hesaplamalar gerçekleşirse; Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, haziran başı ve ortasında aktif vaka sayısının nazaran düşeceğini aktararak bu haziran ayının ortasında normalleşme sürecine geçilebileceğini bildirdi.

Vakıf, bu dönemde de tokalaşmama ve daha sık el yıkama gibi tedbirlerine devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tedbirler katılaştırılırsa

Makalede, “Katı tedbir senaryosunda aktif vaka sayısı zirve değeri, nokta tahmini olarak mevcut durum analizine göre 3 Mayıs olarak belirlenen tarihten 25 Nisan’a gerilemektedir (20-30 Nisan tahmin aralığı). Aktif vaka sayısının görece düşük seviyelere indiği mayıs ayı ikinci haftası – mayıs sonu kademeli olarak tedbirlerin gevşetilebileceği tarih aralığı ve mayıs sonu normalleşme süresine başladığımız dönem olarak gösterilebilir.” denildi.

Kaynak: Taşınmaz Haber