Kategoriler
Emlak Haberleri

Noterler tapu işlemlerini yapabilecek mi?

Meclis’te birtakım yasalarda değişiklik yapılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bunlardan bir tanesi de ev alım satımında Tapu dairelerinde gerçekleştirilen işlemlerin noterler tarafından da gerçekleştirilmesi olmaktadır. Noterler yeni düzenleme ile beraber tapu devirlerine aracılık edebilecek. Üstelik noterlerin yaptığı işlemler tapu siciline işlenecektir.

Tapu İşlemleri Şimdi Nasıl Yapılıyor?

Şu anki sistemde Web Tapu’dan başvuru yapılarak tapu dairesinin yoğunluk durumuna göre randevu tarihi oluşturması beklenmektedir. Randevu tarihi verilen gün tapunun harcı yatırılarak alım-satım işlemi tapu memuru huzurunda tapu siciline işlenmektedir.

Otomobil alım satımlarında da uzun süre önce değişiklik yapılmıştı. Ayrıca Trafik şubelerinde bürokratik işlemlerle uğraşmak yerine noterler aracılığıyla otomobil satışları hızlı biçimde yapılmaya başlanmıştı.

“Bürokrasi Azalacak”

Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, tapu işlemlerinde noterlerin devreye girmesinin bürokrasiyi azaltacağını belirtmiştir. Ali Güvenç Kiraz, tapudaki memurların görebildiği bütün bilgileri noterlerin görmesi durumunda problem olmayacağını söylemiştir. Üstelik satışın yapılacağını fakat eksik bilgiler olursa bu durumun alıcı açısından ilerleyen süreçlerde problem yaratacağını belirtmiştir.

Ali Güvenç Kiraz, noter ile tapu dairelerinin yaptığı işlemler arasında büyük farklar olmadığını belirtmiştir. Ayrıca Kiraz; “Noterlikle tapu arasındaki işlemler arasında kurumsal anlamda çok bir fark bulunmamaktadır. Tapu memuru neye dikkat ediyorsa noter de ona dikkat eder. Kişinin akli melekelerine, kişinin dolandırılıp dolandırılmadığı konusunda dikkatli olurlar. Aslında yeni sistemle bir nevi tapudaki işlemlerin ciddi biçimde azalmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla da tescil tapu müdürlüğünde olacak. Noterin yaptığı işlemde hata, eksiklik varsa tapu bu işlemi tescil etmez. Sağlık raporu, şerhler vs. gibi durumları tapu kontrol eder. Buna göre tescile karar verir.” değerlendirmelerini yapmıştır.

“Tapu Memuru Gibi İletmeleri Gerekiyor”

Ali Güvenç Kiraz; “Tapudaki memur tapuda beyan, şerh varsa sözlü olarak alıcıya her şeyi iletiyor. Noterlerin bu şerh ve beyanları görme yetkisinin verilip verilmeyeceğini bilemiyoruz. Tapudaki memurun vatandaşa söylediklerini noter memuru söyleyecekse o zaman problem olmaz. Bu durumda alan kişide sorumluluk olur.” ifadelerini kullanmıştır.

Ali Güvenç Kiraz, tapu dairelerine gidilerek herhangi bir konut hakkında bilgi alınmak istendiğinde tapunun aleni olması sebebiyle herkesin bilgiye ulaşabileceğini belirtmiştir. Ayrıca Kiraz; “Örneğin bir konut, arsa payı, net brüt metrekaresi, yönetim planı meselesi. Ticari üniteyse ön kullanımı yan kullanımı var mı gibi. Noterliklerde yönetim planı olmaz, tapuda olur. Bürokrasi azalır fakat sistem tamamen noterlere devredilirse işlemler kolaylaşır. Otomobiller taşınır olduğu için devri kolaydır. Ancak konut, işyeri gibi yerler taşınmaz olduğu için işlemleri daha farklı oluyor. Tapudaki kayıtlar alenidir. KVKK kapsamında yasakları bulunmaktadır. Konut almak istediğinizde tapuya gittiğinizde tapunun sahibi, şerh, beyan gibi her şeyi görebilirsiniz.” açıklamalarında bulunmuştur.

“Daha Güvenilir Olabilir”

Avukat Çiğdem Kezer noterlerde Alım-Satım konusunun uzun süredir konuşulduğunu bildirmiştir. Ayrıca Kezer; “Noterlerde taşınmazlar için alım satımının yapılması şimdiye kadar hep konuşulan bir konuydu. Ancak duyumdan öteye gidememişti. Meclis’ten geçtiği takdirde noterlerde de alım satımla ilgili olarak ayrı bir birim oluşturulacaktır. Böylece alt yapının özenli ve hiçbir suistimale açık olmadan oluşturulacak, e-randevu sistemi ile işlemler önceden randevu almak koşulu ile belirlenen zamanda yapılacaktır. Noterler hukukçu kimliği ile taşınmazların gerçek tespitinin yapılmasının ardından alım-satım sözleşmelerini de yaptıkları için daha güvenilir olabilirler. Böylece değerinden az gösterilen taşınmazlar için vergi kaçırılmasının da önüne geçilebilecektir.” ifadelerini kullanmıştır.

“Alt Yapı Tam Olmalı”

Avukat Çiğdem Kezer; “Bununla beraber ancak Noterler Birliği’nde alt yapı tam anlamıyla oluşturulmasının ardından bu görev tevdi edilirse yarar görebilir. Aksi durumda noterlerin bu kadar iş yoğunluğu ve iş yükü varken en küçük bir hatayı kabul etmez. Her ne kadar şu anda sahte kimliklerle (tek seri no’daki harf veya numaranın farklı olması vb. sebeplerle) yapılan işlemler sebebiyle davalar görülmekte ise de yalnızca çipli kimlikler kullanılmaya başlanmasının ardından noterlerde böyle bir risk olmayacaktır. Mahkemelerdeki iş yoğunluğu ve yükü dahi azalabilir.” değerlendirmelerini yapmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…