Kategoriler
Güncel Proje Haberleri

Otomobil markalarının devi Ford, Kocaeli’ne fabrika kuruyor

Otomobil markalarının önde gelen isimlerinden Ford, yeni kurulacak fabrikasını Türkiye üzerinden Kocaeli olarak seçti. Duruma ilişkin açıklamada bulunan Kocaeli Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, fabrika için inşaat çalışmalarının başlatıldığından söz ediyor.

Otomobil markalarının dev ismi Ford, şimdi Türkiye’de!

Türkiye’de 81 il genelinden Kocaeli’ni fabrika noktası olarak seçen otomobil markalarının dev ismi Ford, mülkiyeti kendisine ait arazide saha içi çalışmalara başladı. Yatırımda gelecek vaat eden girişimlerde bulunan Ford, ikinci fabrikası için ruhsat başvurusunda bulundu. Kocaeli’nin Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket yaklaşık olarak 600 dönümlük bir arazide yatırım sürecini başladı. Özlü’nün “Büyük bir yatırım” olarak nitelediği bu süreç, iki markanın ortak platformda ticari araç geliştirmesinin vesilesi olacak. Ford ile Alman otomobil markası Volkswagen’in anlaşmaya oturduğu, geçtiğimiz yılın Ocak ayında ticari araçlar, elektrikli otomobiller ve otonom teknolojilerinin geliştirilmesi için imzaların atıldığı biliniyor. 2022’de piyasaya çıkması beklenen araçların üretimi için her iki firma tarafından da resmi bir açıklama gelmedi. Ancak bir ABD otomobil markası olan Ford, Kocaeli Fabrikası için kendi mülkiyeti altındaki 600 dönümlük araziye ilk kazmayı çaktı.

Süreç inşaat çalışmalarıyla devam edecek

Otomobil markalarının Türkiye’yi seçmesinin ardından Ford, yeni üretim otomobilleri için fabrika kurma sürecine girişti. Kazı ve zemin sağlamlaştırma çalışmalarının başlatıldığı arazide, hedef 2022 ürünleri oldu. Geçtiğimiz hafta Başiskele İlçesi Belediye Meclisine aktarılan fabrika çalışmaları, 71 araçtan oluşan bir araç filosunun belediyeye verilmesi konusu gündemine dönüştü. Yaklaşık olarak 20 milyon değerindeki bu araç filosu, madde madde ele alınmıştır. Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün toplantıya başkanlık ettiği görülürken, başkan toplantı esnasında şu açıklamayı getirdi: “Ford bizim bölgemizde yaklaşık olarak 600 dönümlük arazinin üzerinde büyük bir yatırıma hazırlanıyor. 100 bin metrekare olması planlanan yeni bir fabrikadan bahsediyoruz. İnşaatla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ruhsat süreçleri ise başlatıldı.”

Yeni fabrika Başiskele ve Gölcük ilçeleri arasında

Yasin Özlü, yeni otomobil fabrikasının Başiskele ve Gölcük ilçeleri arasındaki Yeniköy mevkiinde, yükseleceğini belirtiyor. İlçe sınırları içerisine giren fabrika alanı, yaklaşık olarak 600 dönüm bir arsaya sahip. Ford bu alan üzerinde inşaat çalışmalarını başlattı. Ticari araçlarını buradan dünyaya dağıtmak için yola çıkan Ford, önemli bir yatırıma imza atıyor. 100 bin metrekarenin üzerinde bir kapalı alana sahip tesislerin kurulduğu arazi, başta Kocaelileri ve tüm Türkiye vatandaşlarını mutlu etti.