Kategoriler
Ekonomi Gündem

Otomotiv sektörü 3 milyon TL kaybedecek

Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Uğur Sakarya, otomotiv sektörünün üç ay içerisinde 1 milyon lira ile 3 milyon lira arasında zarara uğrayacağını bildirdi. Küresel çapta krize yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle otomotiv sektörü küresel çapta, faaliyetlerini azalttı.

Bu dönemde “showroom”ların ve servis trafiğinin düştüğünü belirten Sakarya, personellerini salgından korumak için çalışanlarını dönüşümlü olarak çalıştıran otomotiv bayilerinin finansal açıdan oldukça zor duruma düşeceğini kaydetti.

Koronavirüs sebebiyle düşen iş hacimleri, otomotiv bayilerinde, 3 aylık dönem için bayi büyüklüğüne göre 1 ile 3 milyon lira arasında zarara yol açacak.” diyen Uğur Sakarya, satış gelirlerinin satış sonrası gelirlerle beraber 2020’nin ikinci çeyreğinde en az yüzde 60 oranında düşüş kaydedeceğini dile getirdi.

Gelirler kaybı yaşayacak otomotiv bayilerinin giderlerini düşüremediklerini söyleyen Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Kurucusu,”Yüksek plaza giderlerinin yanında, stok yükü sebebiyle finansman giderleri de artacak otomotiv bayileri, bu dönemde ayakta kalmak için distribütörlerin desteğine ihtiyaç duyuyorlar.” bilgilerini paylaştı.

Otomotiv pazarı ne zaman toparlanacak?

Otomotiv pazarındaki toparlanmanın haziran ayından itibaren kademeli olarak toparlanacağını öngördüklerini aktaran Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Uğur Sakarya, 2020’nin ikinci çeyreğinde 185 bin adet olarak planlanan otomobil satış sayısının salgın nedeniyle en fazla 80 bin olacağını kaydetti.

Bayilerin ikinci el pazarındaki daralma oranı nispeten düşük seviyede olsa da bu seviyenin en az yüzde 50 olacağını bildiren Sakarya, satış sonrası iş hacminin yüzde 60 oranında azaldığını kaydetti.

Bayiliklerin desteklere ihtiyacı var

Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığının kurucusu Sakarya, otomotiv bayilerinin varlıklarını sürdürebilmesi için birtakım desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Uğur Sakarya “Bazı markaların bayilerine destek olmak için ödemelerde vade uzatımı, dönem sonu primlerinin erken ödenmesi, bazı hizmet faturalarının kesilmemesi, hedef primlerinin tam ödenmesi gibi desteklerde bulunduğunu biliyoruz. Bu zor dönemi atlatmak için otomotiv bayilerinin almış oldukları tüm önlemlere ilaveten, devletin ve distribütörlerin desteğine ihtiyaçları olduğu aşikâr.” dedi.

Kaynak: İHA