Kategoriler
Emlak Haberleri

Özbekistan Tashkent City Türk imzası taşıyor

Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te inşası devam eden Özbekistan Tashkent City projesi başkentin en büyük projesi unvanına sahiptir. Projenin 1.5 hektarlık alanında bulunan Nestone ise Orta Asya’nın en yüksek binası olarak nitelendirilmektedir. Projenin 3. ve 4. parsellerdeki inşaatlar, Türk mühendisler, mimarlar ve yatırımcılar tarafından hayata geçirilmektedir. Nestone, tamamlandığında 266,5 m yüksekliğiyle bölgenin en büyük yapısı olacak. Bölgenin ilk alışveriş merkezi Tashkent Mall projelerinde mimari, yatırımcı ve cephe giydirme Türkler tarafından yapılmaktadır.

Özbekistan Tashkent City cephesini Reynaers Türkiye tasarlıyor

Toplamda sekiz parselden meydana gelen Tashkent City projesinin 3 ile 4’üncü parselinde bulunan ve Türk mimarları tarafından tasarlanan projelerin cephe sistemlerini Reynaers Alüminyum Türkiye tasarlıyor. Reynaers Alüminyum, üçüncü parselde yer alan ve yapımı halen devam eden Tashkent Mall AVM projesinin tüm giydirme cephe sistemlerini yapıya özel tasarlamaktadır. Ayrıca firma 4’üncü parselde bulunan, tamamlandığında orta Asya’nın en yüksek binası olacak Nestone projesi için de özel cephe sistemleri tasarlamıştır. Bittiğinde 266.5 metre yüksekliğiyle Özbekistan’da bir ilke imza atacak proje için Türk mühendisler, mimarlar ve cephe danışmanları çalışmaktadır.

Özbekistan’ın En Büyük Binasının Cephesini Türkler Giydiriyor

Yapımı devam eden ve tamamlandığında Orta Asya’nın en yüksek binası olan Tashkent City Nestone ve Tashkent Mall projeleri hakkında Zafer Gündoğan şunları söyledi: ’Belçika çıkışlı alüminyum sistem firması Reynaers Alüminyum’un Türkiye ofisi olarak Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde uygulayıcı partnerlerimizle beraber proje yapmaktayız. Bir mühendislik firması olan Reynaers, yapıların cephelerinde kullanılan alüminyum sistemlerinin tasarımını ve tedariğini gerçekleştirmektedir. Her bir projeyle özel olarak ilgileniyoruz. Projenin başından itibaren sürece dahil olup proje tamamlanana kadar süreçte yer almaktayız. Yatırımcı, yüklenici, projenin mimarı, cephe danışmanı ve bununla beraber alüminyum sistemlerin imalat ve uygulamalarını gerçekleştiren uygulayıcı bayilerinin yer aldığı tüm proje aktörleri ile beraber süreci yürütmekteyiz’’ dedi.

İki proje için 1200 tonluk alüminyum kullanıldı

Güldoğan, Özbekistan’daki projelerle ilgili konuştu. Ayrıca cephe tasarımında, tüm iklim koşullarını, binanın yüksekliğini, kapladığı alanı, rüzgarın gücünü ve buna benzer bir çok koşulu göz önünde bulundurduklarını söyledi. Yapının öznel şartlarına göre cephe sistemleri geliştirdiklerini ifade eden Güldoğan, cephe sistemi geliştirildikten sonra tüm performans testlerin yapıldığını ifade etti. Güldoğan şunları da ekledi: ‘’Biz Reynaers Alüminyum olarak projelere özel talep edilen ısı, su, hava, rüzgar dayanımı ile beraber yangın, kurşun dayanımı, sismik hareketler gibi tüm performans taleplerine uygun sistem çözümleri üretiyoruz.’’ Güldoğan ‘’Özbekistan’da inşaatı devam eden projeler için yaklaşık 1200 tonluk alüminyum tedarik edildi’’ bilgisini paylaştı.

Nestone Projesi Cephe Danışmanı Haldun Yılmaz; ‘’5 bloktan oluşan proje kapsamında Konut, Ofis, Otel ve Ticari Alanlar bulunmaktadır. Ayrıca bloklardan 3’ü yüksek yapı olarak tasarlanmıştır. Reynaers firmasının projeye özel üretilen panel cepheleri kullanılarak, fabrikada camıyla birlikte imalatı biten paneller cephelere vinçler yoluyla asılmaktadır. Farklı hareketlerle homojen olmayan cepheler, panel sistemi sayesinde hızlı, standart ve yüksek kalite özellikleriyle uygulanmaktadır. Cephe özellikleri arasında, yüksek binada oldukça zorlayıcı olan balkonlar başarılı şekilde çözümlenmiştir. Ayrıca kullanıcıyı riske atmayan dar flap kanat sistemleri ile bu yükseklikte doğal havalandırma sağlanmıştır. Kullanıcılar için yangın gibi güvenlik önlemleri dışında, ısı-güneş etkileri yüksek yalıtım sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Projede Reynaers tarafından proje özel tasarlanan giydirme cephe ve sürme sistemler kullanılmıştır. Cepheleri kaplayan sistemleri futbol sahasına sermek gerekirse bunun için 20 futbol sahasına ihtiyaç olur’’ dedi. Aynı zamanda projedeki dış cephe yapısıyla ilgili bilgileri paylaştı.

51.Kattan Orta Asya’ya Bakılıyor

Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te Lot 4 bölgesinde bulunan Nestone, 2024 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Proje, Özgüven Mimarlık ve Murad Buildings ortaklığı ile inşa edilmektedir. Proje tasarımı da Özgüven Mimarlık tarafından yapılan binanın Cephe Danışmanlığını FMT Mühendislik A.Ş. üslenmiştir. Yatırımcı, yüklenici, mimarlık ve mühendislik çözümlerini Türklerin gerçekleştirdiği yapının maliyeti 170 milyon dolar civarındadır. Ayrıca inşaat maliyetinin yaklaşık %15’ini yapının cepheleri oluşturmaktadır.

Özgüven Mimarlık’ın Kurucusu Özgür Özgüven proje hakkında bilgi verdi. Ayrıca bölge insanının depremden çok korktuğunu bunun için binanın temelini çok güçlü tasarladıklarını söyledi. Özgüven, temeli için 60 metre derinliğe  inilen sistemin maliyetinin 20 milyon doları bulduğuna dikkat çekti. Ayrıca proje tamamlanmadan %70’inin de satıldığını ifade etti.

Diğer proje haberleri için tıklayınız…