Kategoriler
Gündem

Petrolün alternatifi yapay yaprak nasıl çalışacak?

Sürdürülebilir enerjiyi sağlayacak doğa dostu bir cihaz üretildi.

Bilim insanları yapay yaprak üretti. Bu buluşun bilim insanları tarafından petrolün sürdürülebilir bir alternatifi olabileceği umuluyor. Araştırmacılar tarafından geliştirilen yapay yaprağın gemicilik, havacılık ve ağır nakliyat sektörünü sürdürülebilir olarak güçlendireceğini umut ediyor.

Suni yaprak, fotosentez sürecini takip ediyor. Fotosentez süreci ise bitkilerin güneş ışığını, karbondioksiti ve suyu enerjiye dönüştürdüğü kimyasal reaksiyonu içeriyor. Independent gazetesinden Samuel Osborne’un haberine göre; Cambridge Üniversitesinden araştırmacılar sentez gazını oluşturmak için yapay yaprak tasarladı. Sentez gazı fosil yakıtlardan üretiliyor. Üretilen bu cihazın petrole alternatif olarak sürdürülebilir bir sıvı yakıt ikamesinin geliştirilmesini sağlayabileceğine ya da ilaç, plastik ve gübre gibi diğer ürünlerde kullanılabileceğini düşünülüyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

“Sentez gazını sürdürülebilir bir şekilde üretebilmek; küresel karbon döngüsünü kapatmak, sürdürülebilir bir kimya ve yakıt endüstrisi kurmak için kritik bir adım olacaktır.” diyen Profesör Erwin Reisner ve ekibi cihazın yapımında kullanılan malzeme ve katalizörlerin oluşturduğu kombinasyon sayesinde, cihazın atmosfere fazla karbondioksit salmasını önledi.

Reisner “Bundan sonra yapmak istediğimiz şey, önce sentez gazı yapıp sonra da bunu sıvı yakıta dönüştürmek yerine, karbondioksit ve sudan tek aşamada sıvı yakıt üretmek.” sözlerini kaydetti.

Bu işlem iki adet ışık emiciyle gerçekleştiriliyor. Güneş ışığını toplayan bitkilerdeki moleküllerle benzerlik taşıyan ve kobalttan yapılan bir katalizörle birleştirilen suyun içindeyken ışık emicilerden biri oksijen üretmek için katalizörünü kullanırken diğer ise karbondioksit ve suyu kullanıyor. Sonucunda ise cihaz, karbonmonoksit ve hidrojene indirgeyen kimyasal reaksiyonu gerçekleştirerek sentez gazı karışımını oluşturuyor.

Farklı koşullarda verimli bir şekilde çalışıyor

Araştırmanın sonucu bunlarla sınırlı değil. Bilim insanları, ayrıca, yapay yaprağın olumsuz hava koşullarında, bulutlu veya yağmurlu günlerde de verimli bir şekilde çalıştığını keşfetti. Araştırmaya katılan doktora öğrencisi Virgil Andrei “Bu cihazı şafaktan gün batımına kadar, dünyanın her yerinde kullanabilirsiniz. Etanol gibi kolayca yakıt olarak kullanılabilecek ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Bunları karbondioksit azaltma reaksiyonu kullanarak, güneş ışığından tek aşamada üretmek zor. Ancak doğru yönde ilerlediğimizden ve doğru katalizörlere sahip olduğumuzdan eminiz, bu yüzden yakın gelecekte bu işlemi gerçekleştirebilecek bir cihaz üretebileceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.