Kategoriler
Ekonomi Gündem

Piyasalarda 2’nci dalga endişesi… Piyasa yorumları

Likidite bolluğundan ve düşük faiz oranlarından son zamanlarda güç kazanan küresel piyasalar, salgındaki ikinci dalga endişesiyle baskı altına girdi.

Analistler, küresel piyasalardaki risk iştahının bu sabah zayıfladığını ve ikinci dalga korkusunun piyasalardaki iyimser havayı baskıladığını kaydetti. Wuhan ve Güney Kore’de yeni vakalar görülürken Almanya’da bulaşıcılık oranı 1.1 kişiye kadar çıktı. Bu veriler, piyasalardaki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ikinci dalgasının gelebileceğini işaret etti.

Analistler dolar endeksinin değer kazandığını belirtirken Ziraat Yatırım, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde kayda değer bir baskının oluşmadığını kaydetti. Uzmanlar, BDDK kararlarının ardından liradaki olumlu tablonun korunduğunu açıkladı.

Alan Yatırım Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nun yurt dışı yerleşik üç bankaya işlem yasağını kaldırdığını söyledi.

TL kayıplarını geri alma çabasında

Yurt dışındaki hisse senedi piyasalarının düşük risk iştahına direnç gösterdiğini aktaran Alan Yatırım, ikinci dalga endişesinin endekslere satıcılı görünüm olarak yansıdığını kaydetti. Alan Yatırım liranın, gelişmiş ülke para birimlerinin karşısındaki kayıplarını geri alma konusunda kararlı olduğunu bildirdi. Dolar endeksi (DXY) değer kazanırken ons altın değer kaybetti.

Meksa Yatırım bugünkü bülteninde “Küresel piyasalarda dolar ile altın arasında güvenli liman olma özelliği el değiştirmeye devam ediyor. Petrol fiyatları ise yön arayışını sürdürüyor. İç gündemde ise Borsa İstanbul’da kar satışları devam ederken döviz kurlarında gevşeme eğilimi sürüyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

DXY hangi seviyelerde

Lira karşısındaki dolar, dün yüzde 0,16 oranında değer kaybederek serbest piyasadaki kapanışını 7,0754 liradan yaptı. Avro kurundaki düşüş ise yüzde 0,5 oranında oldu. Euro, serbest piyasadaki günlük işlemine 7,6549 liradan son verdi.

Dolar endeksi gece saatlerinde yükseliş gösterse de sabah saatlerinden itibaren düşüş eğiliminde seyrediyor. DXY yüzde 0,12 oranındaki azalış 0,113 puanlık düşüşle 100,157 seviyesinde bulunuyor.