Kategoriler
Gündem

Pozitif çıkanlara sıkı kontrol geliyor

Sağlık Bakanlığı; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ve Türkiye’de faaliyet gösteren tüm GSM operatörlerinin iş birliğinde Pandemi İzolasyon Takip Projesi‘ni (İTP) oluşturdu.

Buna göre yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinde pozitif çıkan hastalar, takip altına alınacak.

Mesaj ve çağrıyla uyarılacaklar

Projeye göre Kovid-19 testi pozitif çıkan ve evde kalması zorunlu olan kişiler, cep telefonuyla takip edilecek. Evini terk eden kişilere, SMS yoluyla uyarı mesajı yollanacak. Öte yandan izolasyon kuralına uymayan hastalar, otomatik çağrı teknolojisiyle derhâl aranıp izolasyon alanına dönmesi istenecek.

İzolasyon kuralına uymamaya devam eden hastaların bilgileri, emniyet güçlerinin ilgili birimiyle paylaşılacak ve gerekli idari önlem ve yaptırım uygulanması sağlanacak. Ayrıca emniyet ekipleri yol kontrolü de yapacak.

Kişi bilgilerini sorgulayan emniyet görevlileri, bilgi taraması yapılan kişinin izolasyon ihlali yapıp yapmadığını öğrenebilecek.

Veriler imha edilecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yaptığı duyuruya göre, salgına yakalananlardan elde edinilen veriler pandemiyle mücadele etmek dışında başka hiçbir yerde kullanılmayacak. Yeni koronavirüs riski sona erdiği tarihte ise imha edilecek.

Verilerin başka durumlarda kullanılmaması için devlet verileri güvence altına alacak. Veri tabanının güvenliği sıkı bir şekilde kontrol edilecek.

Kanun’a aykırı değil

Anayasa’da yer alan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun’unun “Özel nitelikli verilerin işlenme şartları” başlıklı altıncı maddesinin üçüncü fıkrasında özel nitelikli kişisel verilerin ilgililerin açık rızası olmadan işlenmesine yönelik istisnai şartları açıklayan İletişim Başkanlığı; kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin sağlanmayı durumunda sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişi veya yetkili kurum, kuruluşların özel niteliğe sahip kişisel verilerin ilgili kişilerin rızası olmadan işlenebileceğini öngördüğünü aktardı.

İlgili Kanun’da yer alan yetkililerin Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve sağlık tesisleri olduğu belirtiliyor.