Kategoriler
Gündem

Prof. Dr. Ercan: Deprem sıklığı yüzde 50 arttı

Depremler art arda geliyor. Elâzığ’ın Sivricek merkez üssünde gelen depremlerin ardından bölgede okulların açılma tarihi ertelendi. Türkiye’nin deprem bölgesi olduğu sıklıkla hatırlatılırken dünya genelinde de deprem haberleri geliyor.

Profesör Doktor Övgün Ahmet Ercan, bu yılın deprem yılı olacağını, sıklıkla yaşanan depremlerin ise 2022 yılına kadar süreceğini kaydetti. Ulusal Kanal’a konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Profesör Doktor Övgün Ahmet Ercan, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir şehirlerinin üzerinde durdu.

Sıklıkla gerçekleşen depremlerin sürekliliğini 2022 yılına kadar koruyacağını bildiren Ercan, deprem sıklığının yüzde 50 oranında artış gösterdiğini kaydederek “Ama depremler aslında geliyorum sinyallerini 10 yıl öncesinden veriyor. Uyarıların iyi okunamaması ve yetersiz önlemler felaketin boyutunu arttırıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye üçüncü sırada

Profesör Doktor Ercan, Türkiye, deprem yıkıntıları konusunda, dünya üçüncüsü olduğunu dile getirerek Marmara Ereğlisi ve Silivri bölgeleri arasında beklenen Tekirdağ depremine; İzmir, Manisa ve Balıkesir depremlerine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Depremler art arda geliyor

Öte yandan dünya genelinde sarsıntılar art arda geliyor. AFAD, Marmaris açıklarında saat 16.37’de 4,5 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini bildirdi. Küba ve Jamaika ülkeleri arasında gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından 27 Ocak’ta Solomon Adaları‘nda görülen sarsıntı bu akşam da tekrarlandı.

Saat 16.49 sıralarında Solomon Adaları‘nın merkezinden 153 kilometre uzağında ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumunun aktardığı bilgilere göre 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

Karayipler bölgesinde tsunami uyarısı

ABD Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC) Jamaika, Küba, Belize, Honduras, Meksika ve Cayman adalarının kıyılarında tsunami oluşabileceğine dair uyarıda bulundu. PTWC tarafından yapılan açıklamada tsunami sebebiyle deniz seviyesinin 30 santimetre ile 1 metre yükselebileceği kaydedildi. Yükselen dalgaların önce Cayman Adaları’nı, Küba‘nın güneydoğusunu ve Jamaika‘nın kuzeyini vuracağını tahmin edildiği belirtildi. 

Uyarı Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre tsunami, oluştuktan sonra, 1 ile 3 saat arasındaki zaman diliminde Honduras ve Belize kıyılarına ulaşabilir.