Kategoriler
Ekonomi Gündem

Risk iştahı pozitif seyrediyor… Piyasa yorumları

Analistler, küresel piyasalardaki risk iştahının olumlu yönde olduğunu kaydetti. Alan Yatırım, risk iştahındaki yükselişin altın fiyatlarını baskıladığını belirtti. Meksa Yatırım, küresel çapta likidite artışının yaşandığını, düşük faiz oranlarıyla birlikte piyasalarda iyimser havanın bulunduğunu bildirdi.

Meksa’dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbirlerin gevşetilmesine yönelik gündemin, vaka sayılarının pik noktasına ulaşmış olabileceğine yönelik değerlendirmelerin piyasaları küresel çapta desteklediğini kaydetti.

Fransa gevşeme planını açıklayacak

Fransa, bugün Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin nasıl gevşeteceklerine dair planlarını açıklayacak. İtalya ise kademeli gevşeme uygulamalarını 4 Mayıs’ta başlatacak. New York Valisi Cuomo, gevşeme aşamalarının 15 Mayıs’ta başlayabileceğini dile getirdi. Öte yandan Birleşik Krallık ve New York’tan gelen ölüm raporları, mart ayının sonundan itibaren en düşük seviyeye işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Ramazan ayının sonuna kadar ülkedeki salgının üstesinden gelebileceğini işaret etti. Ayrıca, dış basın tarafından, mayıs ayının ortalarında Türkiye’deki iç hat uçuşlarının bazılarının açılacağı iddia edildi.

Altın ve dolarda gevşeme

Stratejist Balcı, bu haber akışlarının, altın fiyatlarına ve dolar endeksine gevşeme olarak yansıdığını kaydetti. Zeynel Abidin Balcı, “Bu aşamada dolar endeksi, altın fiyatlarına kıyasla daha dirençli.” ifadesini kullandı.

Petrol fiyatı düşüş eğiliminde

Arzdaki fazlalık ve depolama alanının yetersiz kalması nedeniyle brent petrolün varil fiyatının yeniden düşüş eğilimine girdiğini belirten Zeynel Abidin Balcı, “Japonya Merkez Bankasının, sınırsız devlet tahvili taahhüdünün yanı sıra şirket tahvili alım miktarını da arttırması dikkat çekici. ABD Kongresinde ise yeni kurtarma paketi tartışmaları sürdürülüyor.” sözlerini kaydetti.

Virüsün etkisi sürüyor

Meksa Yatırım bugünkü bülteninde, bu iyimser havaya rağmen gelen veri ve açıklamaların ekonomilerdeki salgının etkisinin sürdüğüne işaret ettiğini kaydetti. Beyaz Saray Sözcüsü Hassett, ABD ekonomisinin ikince çeyrek yüzde 30’a kadar daralabileceğini belirterek bu daralmanın 1929 krizinden itibaren en büyük daralma olduğunu bildirdi.

Hassett’in bu açıklamalarının önemli olduğunu bildiren Meksa Yatırım‘ın stratejisti, “ABD petrol sondaj kulesi sayısı 6 hafta üst üste azalma gösterdi. Çin sanayi karları ise Mart ayında %38 geriledi. Piyasalarda olumlu hava sürüyor.” açıklamalarında bulundu.