Kategoriler
Gündem

Sağlık turizmi sertifikasyon fiyatlarını belirledi

Sağlık turizmi üzerinde belgelendirme fiyatları belirlendi. Yerli ve yabancı turistlerin tatillerini güven dolu geçirilebilmesi adına, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı, sağlık belgesi fiyatları açıklandı. “Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı” isimli belgenin, sektör üzerinde yoğun bir etki bırakacağı düşünülüyor.

Sağlık turizmi adına Türkiye, önlemlerini arttırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan belge uygulaması, sağlık turizmi adına dünya genelinde bir ilk olma özelliğini taşıyor. “Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı” ile yerli ve yabancı turistlerin güvene dayalı hizmet alabileceği tatil alanlarında, belge alımında gönüllülük esası bulunmaktadır. Tesis ve otellerin isteğe göre alabileceği sağlık belgeleri, güven konusunda listede yerini belirleyecek.

Haziran itibariyle iç turizmin açılması beklenirken, Türkiye’de normalleşme süreci her geçen gün dozunu arttırıyor. 28 Mayıs akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan habere göre, restoran ve kafeler hizmet hayatına yeniden girecek. Aynı zamanda seyahat kısıtlamalarına son verildiğini aktaran Erdoğan, 20 yaşa getirilen sokağa çıkma yasağında rakamı 18 olarak değiştirdiklerini belirtti. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu çalışmalarının yoğunluk kazandırıldığı son günlerde, normalleşme sürecine uyum sağlaması beklenen sektörlere yeni düzenlemeler getiriliyor. Bulaş ihtimaline karşı sosyal mesafe kurallarının hayata aktarılacağı ve hijyen kurallarına dikkat edileceği bilinmekte. Süreç karşısında turizm sektöründe uyum yakalanması istenirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı gönüllülük adı altında sağlık belgesi fikrini sundu.

Belgeler TÜRKAK onayına tabi tutulacak

TÜRKAK onayına sahip olması beklenen sağlık belgeleri, özellikle tesislerde belli başlı değişimlere kapıyı açacaktır. İşletmelerin belirlenen kriterlere uyum sağlayacağı, ücretlerin yatak kapasitesi ve tesis büyüklüğüne göre belirlenmesi dikkat çekiyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) üzerinden yapılan açıklamada, konaklama tesislerinde sertifikasyon ücretleri belirli koşullara bağlı. En fazla 40 yatak kapasitesine sahip şehir otelleri yatak fiyatını 400 liradan açarken, 41 ila 199 yatak bin 200 lira olarak belirlenmiştir. 200 ila 599 yatağın bin 400 lira olduğu listede, 600 ve üzeri yatak 2 bin 200 lira olmuştur.

Müstakil yeme-içme tesislerinde sertifikasyon fiyatları ise  tesis büyüklüğüne göre değişiyor. Buna göre, en fazla 399 metrekare alana sahip alanlarda 400 lira fiyat ödenecek. 400 ila 700 metrekare büyüklüğüne sahip tesislerde ise 750 lira, 800 metrekare ve üzeri tesislerde bin 250 lira ödenmesi bekleniyor.

Resort otellerin ücretleri yine yatak sayısına göre belirginliğini korumuştur. En fazla 40 yatak kapasitesine sahip olan otellerde 400 lira ücret belirlenmiştir. Ayrıca 41 ila 999 yatak bin 500 liradan, bin ve üzeri yatak 2 bin 600 liradan ücretini belirledi. Sağlık turizmi üzerinde uygulamanın yavaşça ülke genelinde artış göstermesi beklenirken, fiyatlar üzerinde belge ve etiket bedeline ait denetimlerden doğabilecek her türlü masraf hesabın içerisine katılmıştır. Belirlenen belge fiyatları ise 2020 yılının sonuna kadar geçerliliğini koruyacak.

Yurt dışında bu sistemi beğenen kesimler ortaya çıkıyor

TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, serfitikasyon sisteminin yalnızca Türkiye üzerinde olumlu etkilere neden olmadığını aktardı. Dünyada bir ilk olan uygulama, aynı zamanda diğer ülkelere örnek olma bakımından Türkiye’yi öne çıkarıyor. Avrupa dergilerinde sistemin duyurulmasıyla birlikte dikkatini Türkiye üzerine çektiklerini belirten Akman, Türk otellerinin güvenilirliğine dair yazıların yayımlandığının bilgisini bizlerle paylaşıyor.