Kategoriler
Ekonomi Proje Haberleri

Şehir hastanelerinin yoksul vatandaşa etkisi

Şehir hastanelerinin yoksullar için önemli dezavantajları bulunduğunu belirten Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker; görülmesi gereken gerçeklerin olduğunu ilgili yazısında dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta videolu konferans üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi için, 40 milyon Euro değerinde kredi alındığını yazısında aktaran Toker; koronavirüs (covid-19) hastalığı karşısında isabetli görünen şehir hastanelerinin yoksul vatandaşlar için zor durumların yaşanabileceğini ifade etti.

Şehir hastanelerinin merkezden uzak kalması

Sağlık Bakanlığı tarafından kiracı konumunda oldukları, Kamu Özel İşbirliği modeline bağımlı olarak yapılan, şehir hastanelerinin büyük bir bölümü merkezden uzak konumda yer almakta. Bu durum finans sıkıntısı yaşayan vatandaşta yorgunluk ve para kaybına neden olmaya oldukça müsait. Tedavi olmak isteyen vatandaşın evinden hastaneye ulaşması iki veya üç vesait sürebilmekte. Şehir merkezinde yakın konumu ile dikkat çeken diğer hastanelerin kapatılması ise büyük dezavantaj oluşturdu. Toker’in iddiasına göre bunun nedeni elbette para kazancı. Sözleşme süreçlerinin gizlilikle yürütüldüğü şehir hastanesinin şirket tarafından işletilmesi ve bir kazanç elde etmesi gerekiyor.

Çiğdem Toker tarafından atılan bir diğer iddia ise 40 milyon Euro değerinde kredinin, hastanelerin yapımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından alınması.

Şehir hastaneleri için garanti alındı

Karar Gazetesi yazarlarından İbrahim Kahveci’nin haberinde ise toplam 31 şehir hastanesi adına Hazine garantisi verildi. Bu değerin 142 milyar dolar olduğunu belirten yazısında, döviz kuru artışının Türkiye için olumsuz bir gelişme olduğunu hatırlattı. Mevcut borçların bu süreçte artış gösterdiğini vurgulayan Kahveci, garanti verilen değerin yükseldiğini yazısına ekledi.

Yeni hastaneler hangi şehirlere kazandırılacak?

Sırasıyla Yozgat, Isparta, Mersin, Adana, Ankara ve geçtiğimiz günlerde İstanbul’da açılan hastaneler; Türkiye’yi sağlık hizmetlerinde geleceğe taşıma hedefi biçmektedir. Hükümet tarafından aktarılan bilgide dünya standartlarında, ultralüks, teknolojiye ayak uyduran hastaneler Türkiye’yi sağlıkta kalkındırmak için hayata geçirildi.

25 Nisan 2020 tarihi itibariyle 10 hastanenin hizmete girdiği Sağlık Bakanlığı web adresinden görülmektedir. Listeye eklenenler arasında Manisa, Elazığ, Eskişehir, Bursa, Kayseri illeri bulunmakta.

Hizmete girmesi beklenen hastaneler

Konya Karatay 838 yatak kapasitesini şimdiden karşıladı ve toplamda 1.250 kapasiteye ulaştığında hizmete açılması bekleniyor.

Tekirdağ’da yer alan hastanenin 480 yatak kapasiteli olması kararlaştırılırken, bu yıl içerisinde hizmete açılması bekleniyor.

Kütahya’da yer alan hastanenin 610 yatak kapasiteli olması kararlaştırılırken, bu yıl içerisinde hizmete açılması bekleniyor.

Kocaeli’de yer alan hastanenin 1.210 yatak kapasiteli olması kararlaştırılırken, bu yıl içerisinde hizmete açılması bekleniyor.

Ayrıca gelecek yıl 2021 itibariyle hizmet hayatına başlamasına karar verilen Ankara-Etlik, Gaziantep ve İzmir-Bayraklı hastaneleri çok kapasiteli yatak sayısıyla dikkat çekmekte.