Kategoriler
Gündem

Sıcak hava rekor kırarken “Yeni rekorları göreceğiz”

Sıcaklıkların her yıl kademeli olarak normallerin dışına çıktığı bilinirken temmuz ayında, sıcak hava rekoru kırıldı. Uluslararası örgütler uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz haziran ayının sıcaklığı ise diğer haziran aylarına göre en yüksek seviyeye ulaşırken; geçtiğimiz temmuz ayındaki sıcaklıklar tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyretti.

Avrupa Copernicus Climate Change Service (C3S) ve Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi‘nden geçtiğimiz ay açıklamalar gelmişti. İki kurum da 2019 yılına ait temmuz ayının 1880’den bugüne kadar yeryüzünde görülen en sıcak ay olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Tarihte görülen en sıcak hava, 2019 yılının temmuz ayı öncesi 2016 yılının temmuz ayında yaşanırken bu yılın temmuz ayı, 2016’dan 0,04 santigrat derece daha fazla olduğu belirtildi.

Ülkemizde Çanakkale, Bozcaada, Mersin, Samandağ, Sinop ve Iğdır çevrelerindeki ortalama sıcaklık seviyesi mevsim normallerinin üzerindeyken Karaisalı, Karabük, Nallıhan, Tunceli, Bitlis, Batman, Viranşehir ve Birecik çevrelerinin ortalama sıcaklık seviyesi mevsim normallerinin altındaydı.

Her ay, geçen yıllara göre daha sıcaktı

Avrupa Birliği‘nin İklim gözlemleme kurumu C3S, bu yılın haziran ve temmuz aylarının yanı sıra 2019’un ilk altı ayı, geçmiş yılların aynı aylarından daha sıcak geçtiğini bildirdi. Uyarıda bulunan C3S Başkanı Jean-Noël Thépaut ise “Sera gazı salımı ve bunun küresel sıcaklıklar üzerindeki etkisi devam ettiği sürece gelecekte yeni rekorların kırıldığını göreceğiz.” dedi.

Bozulmaları engellemek yaşam mücadelemiz

İlklim bozulmalarının dönüşü olmadığını belirten Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Guterres, “Geri dönüşü olmayan iklim bozulmaların engellemek, yaşamamız için hayatımızın mücadelesidir. Kazanmak zorunda olduğumuz bir yarıştır.” dedi.

Devlet yöneticilerini ve diğer sorumlulara çağrıda bulunan Guterres, mevsim normallerin üstündeki sıcaklıkların sadece “suyun yüzeyinde kalan kısmı” olduğunu söyleyerek iklim bozulmalarının başka etkilerine de vurgu yaptı.

Sıcak hava Türkiye’de nasıl seyretti?

Sıcak hava Avrupa ülkelerindeki pek çok bölgede etkisini gösterirken ülkemizdeki durum şöyleydi;

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2019 yılının Temmuz ayına ilişkin verileri yayımladı. Geçtiğimiz ayın ortalama sıcaklıklarının 1981 ile 2010 yılları arasındaki temmuz aylarını “normal sıcaklık” olarak baz alarak açıklanan verilerde şunlara yer verildi;

Ortalama sıcaklıklar Çanakkale, Bozcaada, Mersin, Samandağ, Sinop ve Iğdır çevreleri mevsim normallerinin üzerinde; Karaisalı, Karabük, Nallıhan, Tunceli, Bitlis, Batman, Viranşehir ve Birecik çevreleri ise mevsim normallerinin altında seyretti.