Kategoriler
Emlak Haberleri

Sıfır konut satışlarında düşüş yaşandı

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Oturulan konuta sahip olanlar 2021′ göre 1 puan azalarak yüzde 57,8 hesaplanmıştır” dedi. 2021’in son aylarında ekonomide yaşanan dalgalanmalar 2022 yılında da etkisini sürdürmektedir. Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşla birlikte dış piyasadaki hareketlilik iç piyasaya da yansıdı. Bu kapsamda inşaat sektöründeki maliyet artışı nedeniyle müteahhitler yeni projelerden uzaklaştı. Ellerindeki projeyi her geçen gün zamlanan malzemelerle bitirmeye çalışan yetkililerin yeni projelerden uzak durmasıyla konut üretimi yavaşladı. Sıfır konut satış verilerinin detayları için haberimizin devamını okuyabilirsiniz…

Mustafa Hakan Özelmacıklı verileri açıkladı

Oturulan konuta sahip olanların geçen yıla oranla 1 puan azalarak yüzde 57,8 olarak hesaplandığı belirtilmiştir. TÜİK verilerine göre de inşaat maliyet endeksi son bir yılda yüzde 79,91 arttı.

Malzeme Endeksinde %98 artış yaşanmıştır

Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut sahibi olmanın son dönemde gittikçe zorlaştığını ifade etti.  “İnşaat maliyet endeksi 2022 yılı Ocak ayında 2021 Ocak’a göre %79,91 arttı. Ayrıca 2021 Ocak’a göre malzeme endeksi %98,20, işçilik endeksi %41,02 arttı. TCMB son verilerine göre de, bir önceki yılın aynı ayına göre %59,6 oranında artan konut fiyat endeksi, aynı dönemde reel olarak %17,9 oranında artış gösterdi.” dedi.

Fahiş Artışlar Sektörde Daralmalar Yaşatıyor

Özelmacıklı, toplam konut satışları içinde sıfır konut satışlarının payının %30 seviyelerine kadar düştüğünü ifade etti.  “Pandemi nedeniyle inşaat maliyetlerinde yaşanan fahiş artışlar sektörde ciddi daralma yaşatıyor. Buna bir de kamuya iş yapan müteahhitlerin yaşadığı finansal problemler eklenmektedir. Bu durumda sektör daha da olumsuz etkilenmektedir. Maketten konut satışına getirilecek yeni düzenlemelerin de müteahhitlerin girişimciliğini etkilemeyecek boyutta olması önemli.” diye konuştu.

Özelmacıklı, BETAM iş birliği ile hazırlanan rapora da değindi. “Rapora göre 2021 Şubat’a göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 119,3 arttı. 7 bin 965 TL seviyesine ulaşmış. Ayrıca ocakta 18 puan yükselen yıllık artış hızı şubatta 10,2 puan seviyesinde. Yeterli arz sağlanabilirse fiyatlarda bir miktar daha normalleşme görülebilmektedir” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…