Kategoriler
Emlak Haberleri

Site aidatı artışı yüzde 113’ü buldu

Sitede oturanlar yeni yılda site aidatı için yapılan uçuk zamla şoka girdi. Personele ödenen asgari ücret ve fatura giderlerindeki yükseliş sebep olsa bile, artış oranını fazla bulan vatandaş itiraz yolu aramaktadır. Aidatların belirlendiği genel kurullara ‘mutlaka katılın’ uyarısı yapan uzmanlar, “Fahiş zamla karşılaşanlar olağanüstü genel kurul arzında bulunarak yeni bütçe oluşturabilir” dedi. Kiralara yaklaşan aidatlar yeni yılda daha da arttı. Yüzde 100’ü geçen zamlar sebebiyle apartman ve site sakinleri kara kara düşünmektedir. Yönetim firmaları asgari ücretlere gelen zamların ardından yükselen personel giderleri ve faturalardaki yükselişleri neden göstererek durumu açıkladılar. Ancak geliri aynı oranda artmayan vatandaş mağdur duruma düştü. Peki yapılan fahiş zamlara itiraz hakkı var mı? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz site sakinleri için şu önerilerde bulundu:

Ali Güvenç Kiraz: Genel Kurula Girin

Aidat zamları yapılan genel kurullarda belirlenmektedir. Ne yazık ki ülkemizde maliklerin büyük bölümü bu toplantılara katılmamaktadır. Ayrıca sonrasında gelen zamları görünce şok olmaktadır. Bundan dolayı muhakkak genel kurul toplantılarına katılmalısınız. Kurula katılma hakkı mülk sahiplerine ait olsa da, kiracılar da vekalet alarak katılabilmektedir.

Ali Güvenç Kiraz: “500 konutluk bir site üzerinden gidelim. 1. genel kurulda 251 temsilci katılmak zorundadır. Ancak genelde bu rakam bulunamaz. Bu sefer de fazlalık aranmaksızın 2. genel kurul yapılmaktadır. Buna 60 kişi katıldığını ele alalım. 31 kişinin kararıyla 500 kişilik siteyi kimin nasıl yöneteceği, ne kadar aidat ödeneceği belirlenmektedir.

Alınan kararın ardından genel kurula katılmayanlar toplantı tarihinden 6 ay sonra, katılanlar 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açabilmektedir. Burada hakim için önemli olan bir yolsuzluk, usulsüzlük olup olmadığıdır. Eğer yoksa itiraz kabul edilmemektedir. Ayrıca davalar 6 ay ile 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.

Bir usulsüzlük yok ancak fahiş artışa itiraz edilecekse bu kez 1/3 malik toplanır. Ayrıca olağanüstü genel kurul ister. Burada bazı kalemlerden tasarruf talep edilmektedir. Örneğin sitede 50 personel var 30 olsun, bahçıvan hizmeti her ay değil belli aylarda olsun, profesyonel yönetim şirketi yerine sitemizi biz yönetelim diyebiliriz.

Site aidatı artışı yüzde 113’ü buldu

Yöneticiler, sakinler ve üye işyerleri için yapay zeka tabanlı online bir platform olan Apti’nin kurucu ortağı Ali Emre Erişen, yeni yıldaki aidat zamlarını araştırdıklarını açıkladı. Erişen, “Aidat zamlarında alt sınırın yüzde 46 olduğunu gördük, bazı sitelerde ise yüzde 113’e varan artışlar gerçekleşti. Bazı siteler ise zamları belirleme aşamasındadır” dedi.

Erişen, yükselişlerin sebebini de açıkladı. “Site yönetimlerinde personellerin büyük kısmı asgari ücret ile çalışmaktadır. Ayrıca sitelerin bütçelerinin yüzde 60-65 oranını personel giderleri oluşturmaktadır. Bu sebeple asgari ücrete gelen artış önemli bir etken oldu. Ayrıca 2021 yılı içinde doğalgaz, elektrik ve su kullanımlarına yapılan zamlarda göz önüne alındığında bu etkenlerin hepsi 2022 yılı bütçelerinde ciddi artışlara yol açtı” dedi. Ortalama aidatlar konusunda bilgi veren Erişen, şunları söyledi: “İstanbul’da geçen yıl ortalama aidat 648 TL iken bu sene 1.024 TL oldu. Ankara’da 551 liradan 887 liraya, İzmir’de 455 liradan, 723 liraya geldi.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…