Kategoriler
Gündem

Sokağa çıkma yasağı geldi!

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına tedbir olarak 30 Büyükşehir ve Zonguldak iline 48 saatliğine sokağa çıkma yasağı geldi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Genelge’ye göre; pazar günü 24.00’e kadar Zonguldak ve 30 Büyükşehir’de sokağa çıkılamayacak. Uygulama bu gece yarısından itibaren başlayacak.

Sokağa çıkma yasağı ile ilgili Hükûmetin aldığı yeni tedbire göre virüsün yaygın olarak görüldüğü ve risk sırasında ilk 31’de bulunan yerleşim yerlerinde; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van illerinde hafta sonu sokağa çıkılamayacak.

Sokağa çıkma yasağı uzayacak mı?

Sokağa çıkma yasağı istisnaları neler?

İçişleri Bakanlığının açıkladığı Genelge’ye göre; 50 bin nüfusa bir adet düşecek şekilde akaryakıt istasyonu ve veterinerlik klinikleri hafta sonu açık olabilecek. Hafta sonu açık kalacak akaryakıt istasyonunu ve veteriner klinikleri ilgili vali ya da kaymakamlık belirleyecek. Öte yandan radyo, gazete ve televizyon gibi medya kuruluşları kapanmayacak. Ayrıca, çocuk evleri gibi sosyal koruma ve bakım merkezleri de açık bulunacak.

Ekmek üretilen fırın veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri açık kalacak. Tıbbi maske ve tıbbi malzeme gibi sağlık malzemelerinin üretildiği yerler; eczaneler, sağlık birimleri, huzurevi, yaşlı bakımevi gibi rehabilitasyon merkezleri ve acil çağrı merkezleri açık olacak.

Demir çelik ve cam sektörü üretimde kalmaya devam edecek. PTT, kargo ve dağıtım şirketleri de faaliyetlerini sürdürebilirken hayvan, barınak, çiftlik ve bakım merkezleri de açık olacak. Ayrıca, TBMM de açık olurken buralarda çalışanlar, dışarı çıkabilecek.

Cenaze işlemlerine istisna

Kızılay’da kan veya plazma bağışı için randevusu bulunanlar dışarı çıkabilecek. Ayrıca, cenaze ve defin işlemlerine katılacak olanlar da sokağa çıkabilecek. Lojistik, nakliyecilik ve basın mensupları hafta sonunda görevlerini dışarıda yerini getirebilecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Genelge’de “Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır. Daha önceki Genelgeler kapsamında düzenlenmiş olan (sağlık ve cenaze için verilen hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) pazartesi günü geçerli olacaktır.” denildi.

Uymayanlara adli işlem başlatılacak

Valilik ve kaymakamlıklara gönderilen Genelge’de “Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; gereğini önemle arz ve rica ederim.” ifadeleri kullanıldı.