Kategoriler
Gündem

Son dakika: Karantina ne zaman bitecek?

Evde kalma, bilim insanların tedbirlerine dikkatle kulak verme çağrısında sıkça bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu tedbirlerinin uyulması durumunda karantinanın daha erken biteceğini vurguladı.

Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘a iletilirken Erdoğan, kararları açıkladı. Kararları duyuran Cumhurbaşkanı, bu tedbirlerinin biteceği zamanın toplumun kurallara uymasına bağlı olduğunu kaydetti.

Yeni açıklanan kararlara göre valilikler, şehre özel ilave tedbirler alabilecek.

Alınan tedbirler

Bilim Kurulunun Cumhurbaşkanı’na ilettiği, Erdoğan’ın açıkladığı ve İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’nin de dâhil olduğu 30 büyük şehirlerde öncelikli olarak uygulanan ek tedbirler şu şekilde:

  1. Şehirler arası otobüs seyahatleri kısıtlandı. Seyahatler, valiliğin iznini bağlı olacak.
  2. Kamu kurumlarında olduğu gibi özel iş yerlerinde de en az personelle çalışılacak.
  3. Piknik ve mesire alanları ve benzer yerlere hafta sonları giriş yapılamayacak. Hafta içlerinde ise bu yerlerde toplu bir şekilde bulunulamayacak.
  4. Yurt dışına olan uçuşların tamamı iptal edildi.
  5. Valiliklerin öncülüğünde birer pandemi kurulu oluşturulacak ve şehirde alınan tedbirler izlenip ihtiyaca göre ilave tedbirler alınacak.
  6. Eğitim alanına gelen askerler kuralına uygun olarak 14 günlük karantinaya alınacak. Ardından celp ve terhis işlemleri uygulanacak.

Teçhizatlarda problem yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizden sabır fedakârlık ve dirayet bekliyoruz.” dedi.

“Hamdolsun, İlaç ve gıda konusunda hiçbir sıkıntı yoktur.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan dezenfektan araçlarının ülkede üretildiği için tedarik konusunda problem yaşanmadığını kaydetti. “Olumsuz yorumlara, stokçulara sakın aldanmayın.” uyarısında bulunan Erdoğan, ülke nüfusu oranına göre en çok yoğun bakım yatağı bulunan ülkede bulunduğumuzu dile getirdi. Yurt dışından da araç tedarik edildiğini bildiren Recep Tayyip Erdoğan, hızlı tanı kitlerinin alındığını ve test sayılarının artırıldığını kaydetti. “Testleri ülke çapına yaydık.” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunların ücretsiz yapıldığını söyledi. İlaçların kullanılmaya başlandığını ve ilacın tedarikinin süreceğini dile getiren Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, teşhis ve tedaviye ilişkin yurttaşların bütün ihtiyaçlarının karşılandığını bildirdi.

Her hafta toplantı yapılacak

Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, kabin toplantısının her hafta telekonferansla gerçekleştirileceğini bildirdi. Erdoğan, sürecin şeffaflık içerisinde gerçekleştirileceğini dile getirirken Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan önerileri doğrultusunda sürekli ilave tedbir alındığını kaydetti.