Kategoriler
Ekonomi Gündem

Sterlin yükseliyor! Pandeminin gölgesinde döviz kurları

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının birkaç gün sonra yükselişe geçip 8 liranın üzerine çıkan sterlin kuru, 7,5 lira civarına düşmüştü. Dolar endeksi, rekor seviyelerini geri çekerken İngiliz Sterlini dün, sert bir şekilde yükselerek yeniden 8 liraya çıktı. Dün serbest piyasadaki işleminde en yüksek 7,82 lira ile 7,52 lira arasında işlem gören lira karşısındaki pound, kapanışını 7,8117 liradan yaptı. 

Geçtiğimiz günlerde, pandemiden dolayı, yükseliş gösteren ve lira karşısında 6,5 seviyesi ile 6,6 seviyesi bandında işlem gören dolar kuru, ABD Merkez Bankasının sınırsız tahvil alımını ilan etmesinin ardından 6,43 seviyelerine düştü. ABD Senatosundaki destek kararının da etkisiyle hareket eden kur, en düşük dün 6,38 seviyesini, bugün ise 6,39 seviyesini gördü. 

Düşüş hızlanabilir

Ziraat FX bülteninde, dolar endeksinde aşağı yönlü baskı sürerken gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin yatay seyrettiğini kaydetti. Ziraat, “…Kurda 6,38 desteğinin kırılması durumunda ise 6,32 seviyesine doğru düşüş ivme kazanabilir.” tahmininde bulundu.

Yapı Kredi Yatırım bugünkü notunda kurda yatay ve sınırlı aşağı yönlü hareketin yaşanacağını öngördü.

Yapı Kredi “Küresel çapta USD‘ye olan talep azalma eğilimini koruyor. Zira açıklanan destek paketleri risk iştahına olumlu katkı yapıyor. FED’in ‘sınırsız’ destek vereceğini açıklaması, FED’in sınırsız para vereceğini açıklaması, ABD Senatosunda 2 trilyon USD tutarındaki paketin onaylanması pozitif unsurlar konumunda. USD‘deki yavaşlamanın geri çekilmeye dönüşmesi için global piyasalarda iyimserliğin sürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolar endeksi 99,00 seviyesinde bulunuyor. Virüs sağlık ve ekonomi dışındaki konuları(jeopolitik) gündem dışına taşıdı diyebiliriz. Suriye-Libya, ABD yaptırımları gibi konular gündemin arkasına düşmekle birlikte varlığını koruyor. Korona kaynaklı küresel yavaşlama endişeleri ile FED’in – G7 ülke MB’lerinden de indirim kararı geliyor- faiz indirimi TL üzerindeki baskıyı azaltıcı/TL’yi rahatlatıcı etki yapabilir. Ancak öncesinde piyasadaki dalgalanmanın azalması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasadaki panik/oynaklık azaldıkça gelişmekte olan ülke para birimleri kayıplarını geri alma çabası sergileyebilir.” ifadelerini kullandı.

Dolar kaç TL? Akşam saatlerinde döviz kurları

Saat 21.25’den itibaren serbest piyasada Doviz.com’dan aktarılan bilgilere göre doların alış fiyatı 6,4328 liradan, satış fiyatı 6,4387 liradan işlem görüyor. Avronun alış fiyatı 7,1355 lirada, satış fiyatı 7,1446 lirada bulunuyor. Sterlinin alış fiyatı 7,9896 liradan, satış fiyatı 8,0000 liradan yapılıyor.