Kategoriler
Emlak Haberleri

Şubat’ta 97 bin konut satışı yapıldı

TÜİK, şubat ayına ilişkin konut satış istatistik verilerini açıkladı. Verilere göre, şubatta Türkiye genelinde konut satışları, Şubat 2021’e göre yüzde 20,1 artarak 97.587 olmuştur. Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, TÜİK verileri hakkında bilgi vermiştir. Gülcan Altınay; “Konut satışlarında ilk sırada 18.752 konut satışı ve yüzde 19,2 ile İstanbul yer almaktadır. Ardından 8.464 satış ve yüzde 8,7 pay ile Ankara izlemiştir. Ayrıca 5.575 satış ve yüzde 5,7 pay ile İzmir takip etmiştir. Satışın en az olduğu şehirler arasında ilk sırada 23 konutla Ardahan yer almaktadır. Ardından 40 konutla Hakkari ve 47 konutla Bayburt takip etmiştir.” dedi.

Yabancıya konut satışı devam ediyor

Gülcan Altınay, yabancılara satışın devam ettiğini belirtmiştir. Ayrıca Altınay; “Türkiye genelinde şubatta yabancılara 4.591 konut satılmıştır. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,7 oldu. Yabancıların en çok ilk gösterdiği şehir 1958 konut ile İstanbul olmuştur. Ayrıca İstanbul’u 1099 konut satışı ile Antalya izlemiştir. Onun ardından 288 konut satışı ile Ankara takip etmiştir.” şeklinde konuştu.

En çok İranlılar aldı

Gülcan Altınay, Şubat ayında İran vatandaşlarının Türkiye’den 711 konut satın aldığını belirtmiştir. Ayrıca, İran’ı, 633 konut ile Irak, 509 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izlediği bilgisini aktarmıştır.

Vatandaşlık için geliyorlar

Gülcan Altınay, ülkelere göre alıcıların tercihlerinin değiştiğine dikkat çekmiştir. Ayrıca Altınay; “İlk sırada vatandaşlık var. Vatandaşlık dışında yatırım, kısa süreli tatil, emeklilik gibi farklı amaçlarla gayrimenkul alan yabancılar da var. Suudi Arabistanlılar, Ürdünlüler yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla Türkiye’den konut alıyor. Çinliler de Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya kolay vize alabilen ülkelerden olması sebebiyle vatandaşlık almak istiyor.” ifadelerini kullanmıştır.

Gülcan Altınay ilerleyen aylarda Avrupa ve ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sebebiyle Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye daha çok ilgi göstereceğini de bildirmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…