Kategoriler
Ekonomi Gündem

Suzuki’den Beyaz Tavşan’ın Ay ticaretine destek

Çin’in Ay’a bitki tohumlarıyla beraber araç yollaması, Hindistan’ın Chandrayaan-2 görevi… Soğuk Savaş sonrasında azalan uzay çalışmaları, son zamanlarda artış gösteriyor. Devletlerin yanı sıra özel şirketler de uzaya artık talip oluyor. İnsanların yüzeyinde yürüdüğü Dünya dışındaki tek cisim olan Ay, yeni programlara dahil oluyor. Merkezden merkeze göre hesaplandığında Dünya ile Ay arasında ortalama 384 bin 403 kilometrelik mesafe bulunuyor. Uzay çalışmalarına katılan şirketlere bir yenisi daha otomotiv firmasından geldi.

Kasım ayında ilk sayısı çıkan All About Space dergisinin haberine göre Suzuki, Ispace şirketinin bir programının kurumsal ortağı oldu. Japonyalı Suzuki firması, Ay’ın keşfedilmesine yönelik program olan HAKUTO-R‘nin kurumsal ortağı oldu. Ticari Ay görevlerinin olduğu dönemi başlatacağı tahmin edilen projenin altyapı çalışmaları için düğmeye basıldı.

HAKUTO-R programı nedir?

Japonya’nın uzay çalışmalarını gerçekleştireceği HAKUTO-R programı iki ayrı görevden oluşuyor. Aracın 2022 yılında gerçekleştireceği ilk görevi Ay’ın yüzeyine yumuşak bir inişi gerçekleştirmesi.  

Bu görevden bir yıl sonra, 2023 yılında Ay’a bir de yüzey araştırma aracı indirilecek. İkinci görevde Ay’a indirilen gezici araç, yüzeyde araştırmalarda bulunacak ve topladığı bilgileri araştırmacılara ulaştıracak. Her iki görevde de araçların uzaya gönderilmesi için SpaceX‘in ürettiği Falcon 9 isimli roketler kullanılacak.

Ticari Ay görevlerinin olduğu dönemin başlangıcına imza atacağı düşünülen bu program, özel sektörün bir girişimi olarak tasarlandı. Suzuki‘nin yanı sıra tanınmış birçok markanın da projeye destek vermesi bekleniyor. Japoncada “Beyaz Tavşan” anlamını taşıyan HAKUTO, Japon efsanelerinden birinin kahramanı. Bu efsaneye göre Ay’da beyaz bir tavşanın yaşadığı söyleniyor. Projenin ismi ise Google Lunar XPRIZE yarışmasından geliyor. Bu ödüllü yarışmadan finale kalan HAKUTO projesi, Ay araştırma programlarından biri olarak sahneye çıkmıştı.