Kategoriler
Ekonomi Gündem

Tapu devrinde yeni dönem

Tapu devrinde farklı illerden işlem yapılabilecek. Artık satıcı ve alıcının aynı tapu müdürlüğünde bulunması gerekmiyor. Taraflar mesaj aracılığıyla bulundukları şehrin ilgili müdürlüklerine çağrılıyor.

Tapu devirlerini içeren sözleşmeler farklı noktalardan yapılabiliyor. Yeni yıldan itibaren geçerli olan düzenlemeye göre taraflardan biri yurt dışında olsa bile satış, bağış ve mal değişim işlemleri; ipotek, satış talepleri gerçekleştirilebiliyor.

Mülkiyet devrini içeren sözleşmeler, farklı noktalardan yapılabiliyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Tapu kanununda yapılan düzenleme ile mülkiyet devrini içeren sözleşmeler, yeni yıldan itibaren tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları hâlinde de gerçekleştirilebilecek.” diye konuştu.

Tarafların aynı anda tapu müdürlüklerinin aynı birimlerinde bulunması gerekiyor. Tapu müdürlüklerinin aynı olması gerekmiyor. Özelmacıklı “Bu uygulamadan önce, akitli işlemler çerçevesinde alıcı ve satıcının aynı tapu sicil müdürlüğünde olmaları gerekiyordu. Artık mülkiyeti devreden tarafça yapılacak başvuru sonrasında, mülkiyeti devralan tarafların da aynı birimde bulunmaları ile işlem yapılabilecek. Hatta satış-ipotek talebi bile gerçekleştirilebilecek.” ifadelerini kullandı.

Özelmacıklı “Tapu kanununda yapılan düzenleme ile mülkiyet devrini içeren sözleşmeler, yeni yıldan itibaren tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları hâlinde de gerçekleştirilebiliyor. Örneğin, alıcının Almanya’da, satıcının ise Burdur’da olduğu bir devir işlemi için, taraf iradeleri resmî görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşme tamamlanabiliyor.” açıklamasında bulundu. 

İşlem nasıl gerçekleştiriliyor?

Altın Emlak Genel Müdürü, işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğini anlattı. İşlemler elektronik imza ile gerçekleştiriliyor. Özelmacıklı, farklı tapu müdürlüklerinde işlem yaptıracaklar, aynı anda ilgili birimde bulunması gerektiğini aktardı. Buna göre, işlemlerde, için taraflara randevu saati mesaj ile bildiriliyor.

Taraflar, imza aşamasında aynı anda tapu müdürlüklerinde bulunması gerekiyor. “Her iki birimdeki görevli personelce tarafların aynı anda ilgili birimlerde bulunup bulunmadığı görüntülü ve sesli araçlar ile teyit edilecek.” diyen Mustafa Hakan Özelmacıklı, tarafların aynı anda ilgili birimlerde bulunmazsa imzaların alınmayacağını bildirdi. İmzalar tamamlandıktan sonra personel tarafından resmî senet, elektronik imza ile sanal ortama aktarılacak. Elektronik imzalar, resmî senedi hazırlayan birime gönderilecek.