Kategoriler
Emlak Haberleri

Tapuda usulsüz beyan yapana ekstra para cezası

Konutunu aldıktan sonra 5 yıl dolmadan satan 110 bin mükellef, değer artış kazancı bildirisi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesini ziyaret etti. Düşük vergi ödemek adına yanlış başvuruda bulunanları, eksik ödenen tutarlarla beraber para cezaları beklemektedir. Evini aldıktan sonra 5 yıl geçmeden satanların, 31 Mart’a kadar ‘Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ne başvuru yapması gerekmektedir. 2021’de evinin satışını yapanlar, GİB’e verdikleri başvuru neticesinde ödemelerini Mart ve Temmuzda taksitle yapabilecektir. Daha az vergi ödemek için tapuda usulsüz beyan yapana para cezaları beklemektedir.

Kredi ve sigorta karşılaştırma platformu Hesapkurdu’nun İçerik Müdürü İbrahim Çolak açıklama yaptı. Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nin evden elde edilen gerçek kazanca göre belirlendiğini kaydetti. Ayrıca, “Gelir Vergisi Kanunu’nun 80’inci maddesine göre, miras ve bağış yoluyla sahip olunan konutların dışındakiler, alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıldığında, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Konut sahiplerinin GİB’e bu ayın sonuna kadar başvuru yapması gerekmektedir. Fakat bazı gayrimenkul sahipleri Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni düşürmek için yanlış bildiride bulunabilmektedir. Bu durum tespit edildiği zaman gayrimenkul sahipleri, eksik vergileri ödemekle yükümlü tutulmaktadır. Ayrıca yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kalıyor” dedi.

İbrahim Çolak: Tapuda usulsüz beyana para cezası

İbrahim Çolak, gayrimenkulün satış bedelinin az gösterilmesinin konut alıcıları için de risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, “Konut alıcıları satın aldığı gayrimenkulü satışa çıkardığında daha yüksek gelir vergisi ödemek zorunda kalabilmektedir. Evini satın alırken değerini az gösterenler, 5 yıl geçmeden evlerini gerçek değeri üzerinden sattığında aradaki yüksek fark sebebiyle fazla kâr elde etmiş gibi görünmektedir. Son zamanlarda usulsüzlüklere karşı yürürlüğe getirilen caydırıcı para cezaları karşılık görmeye başladı” dedi. Çolak, konuyla ilgili açıklama yaptı. “2020 Ocak’ta 450 bin TL’ye aldığı evin değerini tapuda 250 bin TL olarak beyan eden ev sahibi, evini 2021 Aralık’ta satışa çıkardığında evin ulaştığı gerçek değer olan 700 bin TL’den beyanda bulunursa 50 bin TL’ye yakın Değer Artış Kazancı Vergisi ödemek zorunda kalabilmektedir.

Eğer konut satın alınırken 450 bin TL beyan edilseydi, sadece fazladan tapu harcı ödemesi yapılacaktı. Muhakkak konut alım bedeli üzerinden tapu harcı beyanında bulunulması gerekmektedir” örneğini verdi. Çolak ayrıca, gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nin belirlenmesinde gerçek kazancın dikkate alındığını söyledi. “Enflasyona göre düzenlenen evin alışla satış değeri arasındaki farkın hesaplanmasıyla gerçek kazanç bulunmaktadır. Bu kazançtan her yıl açıklanan istisna tutar, alım sırasında ödenen tapu harcı ve konut kredisi kullanıldıysa satışa kadar ödenen faizlerin toplamı düşülür. Böylelikle “vergiye tabi tutar” bulunur. Bu tutara vergi dilimleri uygulanır” ifadelerini kullandı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…