Kategoriler
Emlak Haberleri

Taşınmazları online ihalede açık artırmayla satma dönemi başlıyor

GABORAS, www.gaboras.com.tr üzerinden dijital ortamda alım-satım, kiralama ve kiraya verme işlemleri sunan gayrimenkul ticaret platformudur. Üstelik bu platform, kurumsal firmalara sağladığı online ihale sistemini bireysel kullanıcıların hizmetine sunmuştur. Böylelikle hizmet çıtasını bir adım daha ileriye taşımıştır. Bu kapsamda GABORAS, kurum ve şirketlerin taşınmazları açık artırma yoluyla satışının yapıldığı ‘online ihale piyasasını’ artık bireysel kullanıcıların mülklerine de sağlamıştır.

GABORAS Gayrimenkul Ticaret Platformu, ortalama 3 aydır kurumsal şirketlerin taşınmaz varlık satışlarını çevrimiçi ihale piyasası üzerinden yürütmektedir. GABORAS İcra Kurulu Üyesi Ruhi Konak, bu platformun yatırımcılar tarafından çok fazla ilgi gördüğünü aktarmıştır. Ruhi Konak; “Yatırımcılara hızlı, kolay ve güvenli bir dijital ticaret deneyimi sunan çevrimiçi ihale piyasasında kısa sürede ivme elde ettik. Bizi hizmet sunduğumuz hedef kitle kapsamını genişletmeye yöneltti. Bu piyasada İstanbul’dan Ardahan’a farklı şehirlerde 100’ün üzerinde mülkten oluşan portföyümüz bulunmaktadır. Bu gayrimenkullerin yarısından fazlası ilk 10 günde satılmıştır. Üstelik satışı tamamlanan mülklerin 3’te ikisine 15 katın üzerinde gelen teklifle 1.000’in üzerinde yatırımcı başvurmuştur. Açık artırma sisteminin de gücüyle mülkler yüzde 51 daha yüksek değerden satılmaktadır. Dolayısıyla elde ettiğimiz kazanımla bireysel kullanıcıların da konutlarda aynı fırsattan faydalanmasını sağlamak için yola çıktık.” şeklinde konuşmuştur.

Bütün satış aşamalarını mülk sahibi adına GABORAS yürütüyor

Ruhi Konak, gayrimenkul yatırımcıları için dünyada basit ve kullanışlı başka bir platform olmadığına değinmiştir. Ayrıca Konak, online ihale piyasasının bireysel kullanıcılara sağlayacağı fırsatları açıklamıştır. Konak; “Birtakım mülk sahibi mülklerini satışa çıkarırken piyasa değeri ve hangi fiyattan satabileceği konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaktadır. Bunun haricinde gayrimenkul satışının resmi aşamaları, satışın dışında pazarlama ayağı, mülk sahipleri için yorucu olabiliyor. Online ihale piyasasında bütün bu adımları mülk sahipleri adına biz yürütüyoruz.” açıklamasını yapmıştır.

Yerinden doğrulama ile gerçek mülk değeri elde ediliyor

Ruhi Konak, GABORAS olarak mülk sahiplerinin güvenliğini sağlamak için mülk ekleme aşamasından satış kapamaya kadar bütün organizasyona eşlik ettiklerini bildirmiştir. Ayrıca Konak; “Mülk ekleme aşamasında mülk sahibinden istenen web tapu doğrulamasıyla mülkün gerçekliğini ortaya çıkarıyoruz. Bununla birlikte yerelde işbirliği yaptığımız GABORAS Aracıları vasıtasıyla ilgili mülkün yerinden inceleme, doğrulama ve değerleme işlemlerini yürütüyoruz. Ayrıca ihaleye çıkışıyla beraber pazarlama ve ilan desteği vererek tanıtım faaliyetlerini sürdürüyoruz. Gelen tekliflerin güvenilirliğini sağlamak için teminat bedeli talebimiz bulunmaktadır. Üstelik satış esnasında tapu dairesine kadar eşlik ediyoruz. Bununla birlikte Takas Bank üzerinden gerçekleştirdiğimiz güvenli hesap sistemiyle ödemelerin garantisini sağlıyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

Konutlara 7/24 teklif verilebilecek

GABORAS’ın yürüttüğü ihaleler, online teklif alımı ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bütün bu koşulları sağlayarak en yüksek teklifi veren yatırımcı, ihaleyi kazanmış oluyor. Yatırımcılar, açık artırma sistemiyle yapılan online ihaleleri www.gaboras.com.tr adresi üzerinden takip edebilmektedir. Böylece 7/24 ihaleye katılma avantajı ile hızlı işlem yürütme olanağı elde ediyor. Gayrimenkullerin online ihale usulü ile satışa çıkarılması hem yatırımcılar hem de organizasyonların hızlılığı açısından kolaylık sağlamaktadır. Böylece GABORAS’ın online ihale piyasasında gayrimenkullere daha fazla yatırımcı kazanılmaktadır. Dolayısıyla daha fazla katılımla mümkün olabilen en yüksek değerle talep toplayabilme olanağı kazanılıyor. Online İhale Piyasası ile bireysel kullanıcıların mülklerinin değerini hemen hemen yarı yarıya artırmasının sağlanması hedeflenmektedir.

Rakamlarla GABORAS piyasası

GABORAS’ta 2.204.771.000 TL’sini bireysel kullanıcı piyasası oluşturmaktadır. 133.253.500 TL’sini ise ihale piyasası oluşturmaktadır. Böylece piyasa hacmi toplamda 2.338.024.500 TL’ye yükselmiştir. İhale piyasasının ilk 3 aylık döneminde (Mart-Nisan-Mayıs) ihale piyasası 196.000 kişi tarafından ziyaret edilmiştir. İhale piyasasını ziyaret eden kullanıcılar tarafından 1.300.000 defa sayfa görüntüleme işlemi gerçekleştirilmiştir. İlk 3 aylık dönemde ihale piyasası için GABORAS Çağrı Merkezi’ne 1.255 kişi tarafından 6.456 arama işlemi yapılmıştır. İhale piyasası adına 7 farklı konseptte 10.000 kişiye 70.000 adet mail gönderilmiştir. Ayrıca 65.000 kişiye 17 farklı konseptte 194.000 adet SMS gönderilmiştir.

İşte adım adım online ihaleye katılma süreci

1. Bireysel kullanıcıların satışa sunduğu mülklerin ihalesine teklif vermek için yatırımcılar, ilk başta www.gaboras.com.tr adresi üzerinden kullanıcı hesabı oluşturacaktır.

2. Yatırımcılar ana sayfa veya piyasa sayfasından ilgilendikleri herhangi bir ihaledeki ilana tıklayacaklar. Ardından ilgili sayfayı açacak ve “teklif ver” butonuna tıklayarak teklifini verecektir.

3. Bu süreçte kimlik doğrulamasıyla güvenliği sağlamak için yatırımcıdan TC ve IBAN numaralarını girmesi gerekmektedir. Yatırımcı SMS ile gelen onay kodunu siteye girerek bilgilerini doğrulayacaktır. Ödeme yaparken kullanıcı hesabı haricinde bir başkası adına girilen TC, IBAN ve Banka bilgileri otomatik olarak geçersiz sayılacaktır.

4. Doğrulanan bilgiler ile yatırımcı, ister kredi kartı ister EFT ödeme sistemiyle ihaleye katılma bedelini (ciddiyet bedelini) ödeyecektir. Ödeme onayı için ise önce piyasa uzmanlarının onaylamasını bekleyecektir. Yatırımcı, beklenen onay geldiğinde mail ve SMS ile bildirim alacak ve linke tıklayıp teklifini verebilecek.

5. Teklif verildikten sonra daha yüksek bir teklif verildiğinde diğer katılımcılara da yine mail ve SMS ile bilgilendirme sağlanacak. Aynı zamanda ihale kapandıktan sonra da tüm katılımcılara bilgilendirme yapılacak.

6. GABORAS Gayrimenkul Ticaret Platformu üzerinden düzenlenen ihalelerde toplam askı süresi 45 gündür. Teklif verme sürecini başarılı bir şekilde gerçekleştiren yatırımcıların ihale sürecinin bitmesini beklemesi gerekmektedir. Sistemde ihaleye teklif gelirse, ilk teklif geldiği andan itibaren 3 gün sonra ihale sonlandırılıyor. 3 gün sonunda en yüksek teklifi veren ve ihaleyi kazanan kişinin bilgilerinin doğruluğu piyasa uzmanları tarafından kontrol edilmektedir. Bütün bilgiler teyit edilince kazanan kişi mail veya SMS yoluyla bilgilendirilecektir.

7. İhaleye teklif gelmezse 45 gün boyunca teklif gelmesi beklenmektedir. 45 günün sonunda ihale sonlandırılıyor. Taraflar bu sürenin sonunda koşulları belirlenecek biçimde açık artırmaya devam edebiliyor. Bunun dışında doğrudan satışa yönelme söz konusu olabiliyor. İhale bitiş tarihi hafta sonuna veya resmî tatile denk geliyorsa takip eden ilk mesai günü mesai saati sonunda sona etmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…