Kategoriler
Emlak Haberleri

Tekfen İnşaat ile Katar’da 450 milyon dolarlık proje

Tekfen İnşaat, Türk müteahhitlik sektörünün dünyadaki önde gelen temsilcilerinden biridir. 2005’ten bu yana varlık gösterdiği Katar’da portföyüne yeni bir iş daha eklemiştir. Şirket, halen yapımına devam ettiği, Kuzey Sahası Doğu Projesi kapsamında, LNG Üretim Tesisleri’nin “Offsites 2” paketinin yapım işlerini de üstlenmiştir.

Boru hattının haricinde, deniz yoluyla da taşınabilir olmasından dolayı, enerji tedarikinde güvenli çözüm yaratabilen bir kaynak olan LNG’nin dünyadaki en büyük üreticisi olan Katar; yeni yatırım hamlesi ile 2027 yılına kadar mevcut LNG üretim kapasitesini yüzde 64 oranda artırmıştır. Ayrıca yıllık 77 milyon tondan 126 milyon tona yükseltecektir. Bugüne kadar yapılmış en büyük yekpare LNG projesiyle, aynı zamanda karbon emisyonunun da yüzde 25 oranda azaltılması hedeflenmektedir.

4.000 kişiye istihdam sağlaması planlanıyor

Tekfen İnşaat, Katar’daki varlığını, 2005’ten beri üstlendiği altyapı, endüstriyel tesis ve otoyol projeleriyle kesintisiz sürdürmektedir. Bu yatırım hamlesinin yaklaşık 30 milyar dolarlık ilk paketi kapsamında, geçtiğimiz Ocak ayında, Chiyoda-Technip Adi Ortaklığı (CTJV) İdaresi’nden, ülkenin kuzeydoğu ucunda yer alan,  dünyanın en büyük LNG geliştirme projesi olarak anılan Kuzey Sahası Doğu Projesi’nin (North Field East Onshore) EPC-1 paketine ait Common Offsites 2 genel işleri için 388 milyon ABD Doları tutarında sözleşme imzalanmıştır. Ayrıca Tekfen şimdi de 60 milyon ABD Doları tutarında “Offsites 2” borulama ön imalat paketi’nin ihalesini kazanmıştır. Böylece Katar’daki portföyüne 2022’nin ilk çeyreğinde toplam 450 milyon ABD dolar tutarında yeni iş eklemiştir.

“Offsites 2” paketindeki ek işin kapsamı, LNG proses ünitelerine yardımcı olacak üniteler ile bağlantı boru köprülerinin montajı, elektrik ve enstrümantasyon ile devreye alma işlerinden oluşmaktadır. Üstelik 51 ay sürecek olan projenin, en yoğun döneminde 4.000 kişiye istihdam sağlaması planlanmaktadır.

“Salgında, deniz yolu ile taşıma en az etkilenen sektörlerden oldu”

Tekfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kafkaslı, projeyle ilgili açıklama yapmıştır. Levent Kafkaslı; “Enerji tedariki konusu ve bunun güvenli biçimde yapılması bugün her zamankinden büyük bir önem taşımaktadır. Her şeyin duraksadığı salgın sürecinde, deniz yolu ile taşıma en az etkilenen sektörlerden olmuştur. Bu yolla tedarik edilebilen LNG’nin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.” şeklinde konuşmuştur.

Ayrıca Tekfen İnşaat Genel Müdürü Mustafa Kopuz da açıklamalarda bulunmuştur. Mustafa Kopuz; “Katar’da bugüne kadar tamamladığımız ve halihazırda devam etmekte olduğumuz projeler mevcut. Söz konusu sanayi, altyapı, otoyol ve stadyum projelerinin toplam bedeli 3,5 milyar dolar mertebesindedir. Ülkedeki 17 yıllık geçmişimiz, sayısız kazasızlık rekorlarımız, güvenilir bir çözüm ortağı olarak iş performansımız görülmektedir. Üstelik bunlar arkası gelecek LNG yatırımlarından daha fazla pay alabileceğimizin teminatıdır.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…