Kategoriler
Emlak Haberleri

Teminat ve kira yardım ödemelerinde yeni karar

Teminat ödemeleri kendi evini yapmak isteyen vatandaşlarda geçerli olmayacak. Riskli alanlarda 6306 sayılı kanun kapsamına giren inşaat alanında, 500 metrekareyi geçmeyen yapılardan yüzde 10 teminat alınmaması kararlaştırıldı.

Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik kanun kapsamına giren riskli alanlarda, inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen konutlarda yüzde 10 teminat alınmayacak. Kişinin yapı için ruhsat alma kısmında ödenen pay, yapının yaklaşık maliyet bedeline uygun hesaplanır ve yüzde 10 pay ödemesi gerekiyordu. Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan 24 Nisan 2020 haberine göre, 6306 Sayılı kanun kapsamında, uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. İlgili yönetmeliğin 13. Maddesinin 9. Fıkrasında yapılan değişiklik vatandaşın yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Teminat için ücret ödemeleri olmayacak

Eklenen ekstra cümleye göre, tek parselde bodrum katı dışında, en çok iki katlı ve toplam konut inşaatı için 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda parsel maliki eğer kendi inşaatını yapıyor ise ödeme yapmak zorunda değil. Aranan şartlar ise inşaat tamamlanmadan evvel üçüncü şahıslara satış yapılmaması ve bu konuyu tapu kaydında belirtme konulması gerekmektedir. Bu şekilde kendi evinin inşasını yapan kişiler, yüzde 10’luk payı ödemek zorunda değil.

Kira yardımları 48 aya çıkarıldı

Resmi Gazetede yayımlanan bir diğer habere göre kentsel dönüşüme ilişkin 6306 Sayılı Kanun’un yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Resmi Gazete aracılığıyla duyurulan kararda, riskli alanda bulunan konutların kentsel dönüşüme girmesi halinde kira yardım süresi 36 ay yerine 48 ay süre olarak belirlendi. Bu süre riski yapılarda 18 ay olarak devam etmektedir.

Dönüşüm projeleri kapsamına giren durumlarda özel hesabının ekonomik durumu gözetilecektir. Bakanlıkça uygun görüldüğü taktirde kira yardımının ilk 12 aya kadar olan kısmı peşin ödenecek.

Oturduğum yapı kentsel dönüşüme nasıl girer?

Oldukça yıprandığı belli olan, ekonomik anlamda kayıplar yaşatan, depreme karşı dayanıksız kalan ve hatta depremde zarar görmüş olan evler; 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında dönüşüme girebilir. Kentsel dönüşüm için yetkililere bizzat kişinin başvurması gerekmekte.

Ev sahibinin Bakanlık tarafından belirlenen kentsel dönüşüm programına başvurabilmeleri için tapu, nüfus kimliği, tapudan alınan takyidat ve emlak vergisi beyannamesi gereklidir. Ayrıca evinizi Bakanlık tarafından lisanslandırılmış olan firmalarca inceletmeniz ve tüm teknik altyapıya baktırmanız gerekmektedir. Çıkarılan raporda risk bulunduğuna dair ilgili madde bulunmalı ve bu şekilde başvuruyu gerçekleştirmelisiniz.