Kategoriler
Emlak Haberleri

Temmuz 2022 Kira Artış Oranı belli oldu

Haziran 2022 tarihli enflasyon rakamları açıklanmıştır. Her ay enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber Temmuz 2022 kira artış oranı da belli oluyordu. Ayrıca geçen ay kira düzenlemesi ile ilgili yeni kararlar alınmıştır. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: “Konut kiralarında, 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek biçimde artış yapılabilecektir. Bu oranın üzerindeki artışlar geçerli olmayacaktır.” ifadelerini kullanmıştır.

Temmuz 2022 Kira Artış Oranı ne kadar?

11 Haziran 2022-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılan sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacaktır. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Bozdağ; “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenmesi planlanan kira sözleşmelerinde bir önceki kira senesinin yüzde 25’ini geçmemek şartıyla yapılan artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecektir. Bu durumda konut kiralarında 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek biçimde artış yapılabilme fırsatı sağlamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Bakan Bozdağ, yeni kira düzenlemesini ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur. Bozdağ; “TBMM Adalet Komisyonu’nda bugün Borçlar Kanunu’na geçici bir madde eklenmesi söz konusudur. Birtakım çalışmalar neticesinde konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenen kira sözleşmelerinde bir önceki kira senesinin yüzde 25’ini geçmemek şartıyla yapılması planlanan artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu’na eklenecektir. AKP grubu, MHP grubu orada teklif verip oraya eklenecektir. Bu durumda konut kiralarında 1 yıl süreyle bir önceki senenin kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme fırsatı sunulmaktadır Bunun üzerinde yapılan artışların geçerli olmadığı net biçimde ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle özen gösterdik. Geçici bir düzenleme. Ayrıca düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden karşılıklı fedakarlıkta bir noktada buluşmasına özen gösterdik. Dilerim beklentileri karşılar. Dilerim beklediğimiz sonuçları doğurur.” ifadelerini kullanmıştır.

Haziran Ayı Enflasyon Rakamları

TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,95 artış göstermiştir. Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 42,35 artış yaşanmıştır. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,62 artış yaşanmıştır. Bununla birlikte 12 aylık ortalamalara göre yüzde 44,54 artış gerçekleşmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…