Kategoriler
Ekonomi Gündem

Turizm sektörü Ukraynalı turistleri bekliyor

Turizm sektörü nihayet kapılarını uluslararası turistlere açıyor. Yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığı sonrası normalleşme sürecine girilen Türkiye’de iç turizm geçtiğimiz 1 Haziran tarihinde açıldı. Ancak durumun toparlanabilmesi ve ekonomide kalkınma sağlanabilmesi adına diğer ülkeler üzerinden yurtiçine döviz akışı gerekiyor. Döviz akışındaki en büyük rolü oynayan turizm sektöründe ise nihayet istenilen haber geldi. Ukrayna’nın ilk tercihlerinde yer alan Türkiye gelecek ay itibariyle kapılarını Ukraynalı turistlere açacak.

Turizm sektörü yeniden canlanmak için elinden geleni yaptı

Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan “Sağlık Sertifikasyon” sistemi sayesinde tesis ve oteller güvenli kimlik oluşturmaya çalışıyor. Dünyada bir ilk olan bu uygulamanın diğer ülkeler arasında da yakın zamanda yayılım sağlayacağı düşünülmektedir. Alınan önlemler ve verilen sağlık hizmetleriyle ön plana çıkan Türkiye, yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da tebrik edilmişti. Uluslararası güven oyu sağlayan Türkiye’de turistlerin gelebilmesi adına dış uçuşların diğer ülkeler tarafından açılması bekleniyordu. Ancak gelen ilk habere göre Türkiye ve Ukrayna arasındaki tarifeli uçak seferleri 1 Temmuz itibariyle başlayacak.

Ukrayna’dan Türkiye’yi destekleyen hamleler

Ukrayna Turizm Sektörünün Liderliğini yürüten Tez Tour Ukrayna Genel Müdür Yardımcısı Oleksandr Novikovskiy, Türk ajansı olan DHA’ya açıklamada bulundu. Demirören Haber Ajansı’nın muhabirine açıklamada bulunan Novikovskiy, vatandaşlarının Türk sahillerini özlediğinden bahsediyor. Ayrıca Türk misafirperverliği hakkında olumlu yorumlarıyla öne çıkan konuşma en çok özlenenler arasında yer aldı. Şimdiye kadar Ukrayna’da yapılan seyahat tur planlarının başında Türkiye’nin olduğunu duyuran Novikovskiy, tur ve uçak seyahatlerinin 1 Temmuz’da başlatılacağını söyledi.

Tur satışlarında gözle görülür azalma yaşanıyor

Ukrayna üzerinden yapılan yurt dışı paketleri, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının etkisi altına girdi. Geçen yılın turizm talepleri doğrultusunda bu yılın yüzde 90 azalma yaşadığı söylenebilir. Novikovskiy, durum karşısında Türkiye’nin turistleri kabul etmeye hazır ve heyecanlı oldukları haberinin ülke içinde yayılım sağladığını aktarıyor. Böylece tur şirketlerine yapılan başvuru sayısında artış yaşanırken, Tez Tour bünyesi altında haftada 150-200 rezervasyon yapılmakta. Eskiye oranla kıyaslandığında bu durumun yine de az olduğunu söyleyen Novikovskiy, salgın olmasaydı bu durumun günde 700 ila 1000 arasında değişeceğini söylüyor.

Kimse 14 gün karantinada kalmak istemeyecektir

Charter uçuşlarının başlatılması ve karantina uygulamalarının hafifletilmesi turistler için büyük önem arz ediyor. Yurt dışı seyahatleri üzerinden ülkeye dönüş yapan kimsenin 14 gün gözlem altında kalmak istemeyeceğini belirten Kovikovskiy; tatili ertelemenin başlıca nedenleri arasında karantina altında tutulmak olduğunu dile getirdi. Ancak verilen bu kararın hafifletilmesi ya da köklü bir değişime uğraması durumunda turizm eski formuna kavuşabilir.

Çok tutan konseptin başında her şey dahil sistemi var

Türkiye’deki otelleri tercih eden turistlerin tur paket tercihlerini her şey dahil paketten yana kullanıyor. Sistemin devam etmesi dahilinde turistlerin bundan memnuniyet duyacağı bilinirken; otel güvenlik önlemleri sayesinde bu durum daha da büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sırasında kendini izole tutan toplumlar alınan önlemler sayesinde rahatlıkla turizm sektörü üzerindeki etkisini arttıracaktır.

En sevilen yerlerin başında Fethiye geliyor

Türkiye’de tatil yapmak için gün saydıklarını belirten Belokon, turistlerin en fazla Fethiye, Kuşadası, Belek ve Kemer’i sevdiğini söyledi. Bu yıl yeniden Kuşadası’na gitme arzusu içinde olduklarını belirten Belokon, özellikle çocuklu aileler için iyi bir ortam olduğunu söylüyor.