Kategoriler
Ekonomi

Turizm sektöründe yaşanan son gelişmeler

Turizm sektöründe hareketlenme yaşanması amacıyla bazı otel işletmecileri ek indirim ve kampanya yöntemini kullanabilir. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı tarafından açıklanan önlem sürecinde, Türk otelleri sezonun başlamasıyla birlikte fiyatları yükseltmeyecek. Ayrıca Türkiye sektörlerinde kayıp yaşayanların başında gelen turizm piyasası için Antalya ili adına turistlere davetiye gönderiliyor.

Turizm sektörü devlet desteği altında

Türkiye genelinde salgın hastalığın etkileri sürmeye devam ederken, düşen istihdam gücü birçok ekonomik kayba neden oldu. Yaz mevsiminin önümüzdeki süreçte gelmesiyle birlikte turizm sektörü açılışını yapacak. Normalleşme çabası içine giren ve AVM’leri yavaş yavaş açan Türkiye için, bu sezonla birlikte ekonomik boyutta daralma bekleniyor. Tahminen otel kapasitelerinin yüzde 50 ila 60 oranında ziyaretçisi bulunacağı yapılan değerlendirmeler sonucunda net bir şekilde görüldü.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı otel fiyatlarda herhangi bir yükselme söz konusu olmayacağını söyledi. Salgın sebepli fiyat artışının önüne geçileceğini ve ziyaretçilerin endişeye mahal vermemeleri söylendi. Tur acenteleri ile aralarında geçen yıl itibariyle anlaştıklarını belirten Çorabatır, geriye dönük sözleşme üzerinde fiyat yükseltmenin mümkün olmadığını ifadelerinde bulundurdu.

Sururi Çorabatır, özellikle bazı otellerin müşteri çekmek için indirim ve kampanya seçeneklerini kullanabileceğini hatırlattı. Ancak bunun genel olarak fiyatta bir indirim söz konusu olabileceği düşünülmemesi gerekmekte.

Salgın hastalığa karşı dezenfekte çalışmaları ihtiyacını karşılamak için personel sayısında artış yaşanması otelleri ekstra masrafa sokacaktır. Harcamaların yükseldiği otellerin, devlet tarafından sektöre yapılan ekonomik boyutlu desteklerini hatırlattı. Başkan Sururi Çorabatır’a göre turizm sektörü devlet tarafından desteklenen sektörlerin başında gelmektedir. Ayrıca bu destek tedbirlerini yeterli görüyor. Yeni bir ihtiyaç halinde ise devlet tarafından tekrar ekonomik boyutlu destek sağlanacağının inancını taşıdığını da dile getirdi.

Salgının özellikle Türk turizm sektöründe bitişe neden olmayacağını, hatta bu salgın sonrasında Rus turistlerde artış olabileceği düşünülmekte. Sağlık hizmetlerinde gelişmiş ülkeleri güven oyunda arkada bırakan Türkiye, özellikle bu yıl belirli oranda turistin gelişine kesin gözüyle bakıyor.

Türkiye yabancılara davet gönderiyor

Turizm sektörünü canlı tutabilmek adına Antalya’da geçen yıl konaklayan 23.5 milyon turist, koronavirüs (covid-19) salgını sonrası ülkemize tekrar gelmesi için davet edildi. 7.5 milyon yerli turistin aralarında bulunduğu davet sürecinde, 16 milyon yabancı turist unutulmadı.

‘Sun and more’ (Güneş ve daha fazlası) başlığı altında, Antalya Valisi Münir Karaoğlu’nun başkanlığını yaptığı sektör temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantıda, geçen yıl ülkeye ziyarete gelen turistlere mektup gönderildi. Toplamda 23.5 milyon mektup, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nce Türkçe, Almanca, Rusça ve İngilizce olarak hazırlandı.

2020 yılının ‘Patara Yılı’ ilan edilmesine karşı antik kent fotoğrafının eklendiği davette, içerik büyük bir titizlikle hazırlanmıştır. Antalya’da işletmecilik yapan tüm otel ve tur operatörlerine bu davetiyeler gönderilerek, bünyesinde yer alan turistlerin ülkeye ziyaret etmesi amaçlanmıştır. Dijital ortamda e-posta yoluyla gönderilen davetiyelerden olumlu sonuçlar bekleniyor.