Kategoriler
Ekonomi

Turizm sektöründe yeni çözümler getirildi

Turizm sektöründe duraksamaya karşı yeni çözüm arayışları geliyor. Ortaya konulan çözümlerden birisi ise geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından duyuruldu. Sertifika sistemine tabi olacak sektör için hazırlık sürecinde bazı iş adamları uyum sağladığının haberini verdi.

Turizm sektöründe hareketlenme çalışmaları

Geçtiğimiz gün içinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından duyurulan sertifika sistemine karşı, turizm sektöründe hazırlık süreci başlatıldı. İş adamı ve Turizmci Ahmet Cemil Yıldırım ise sertifika sistemiyle ilgili hazırlık süreci içerisine girdiklerini ifade etti. Ramazan Bayramı sonrasında rezervasyonlarda artış görüleceği inancını taşıyan Yıldırım, turizmde iç ve dış pazarda değişikliklerin yaşanabileceğini sözlerine eklemekten geri kalmadı.

Son bir buçuk aydır yaşanan yeni tip koronavirüs salgın hastalığına karşı tedbir süreçlerindeki artış, istihdamı durma noktasına getirdi. İnşaat ve turizm sektöründen kazanan Türkiye için bu ekonomik daralmanın kapılarını hızla açtı. İşyeri kapanan, işsiz kalan pek çok mağdur dünyanın dört bir yanında sesini duyurmak istiyor. Gelişmiş ülkelerde yasakların kalkması adına birçok protesto gerçekleştirildi. Türkiye ise hasta vaka artışında yaşadığı azalma sonrası normalleşme sürecine yavaşça adım atma kararı aldı. Ramazan Bayramı sonrasında eğer vaka sayısında stabil bir rakam elde edilirse, o zaman çoğu insan işinin başına dönebilir.

Yeni tip salgın hastalığına karşı uluslararası uçuşlarda yaşanan aksamalar ülkeye ziyarete gelen turistlerin önünü kapattı. Böylece turizm sektöründe ciddi bir darbe ortaya çıkmıştır. Ülkeye dövizin girmesini sağlayan turizm sektörü için çözüm arayışları hızlandırıldı ve yakın zamanda Bakan Ersoy tarafından yenilikler duyuruldu.

İş adamı Ahmet Cemil Yıldırım, yurt dışındaki operatörler aracılığıyla birkaç bilgi edindiklerini söyledi. Satışların minimum seviyede seyrettiği yurt dışı turizminde, Türkiye’nin satışlarda ilk sıralarda olduğu rahatlıkla söylenebiliyor. Bu sene itibariyle 60 milyon turist hedefini yakalayamayacaklarını ancak Türkiye için ileri tarihlere yönelik rezervasyon sayısındaki iptal oranı, dünya ülkelerine göre en az rakama sahiptir. Ayrıca Ramazan Bayramı sonrasında rezervasyon sayısında iyi bir rakam elde edileceği inancını taşıdıklarını belirtti.

Bayram sonrası turizm sektörü

İş adamı Yıldırım, Ramazan Bayramı sonrası turizmde yaşanacak gelişmeleri aktardı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yakın zamanda açıkladığı gibi Mayıs sonu turizm sektöründe normalleşme yaşanacaktır. Bayram sonrasında rezervasyon talepleri artacaktır. Bunun en büyük nedeni karantina sürecinde insanların evde kalma zorunluluğu sonrası tatil ihtiyaçlarının doğmasıdır. Ayrıca yurt dışı operatörlerden edinilen bilgide rezervasyon iptalleri diğer ülkelere oranla çok gerilerde. Bu da sektördeki belli başlı çalışanları motive etmektedir.

Hastalığa karşı otel işleyişlerinde birtakım değişikliklerin söz konusu olacağını hatırlatan Yıldırım, özellikle hijyen konuları üzerine fazlaca düşüleceğini hatırlattı. Açık büfe anlayışının ortadan kaldırılacağı ve yemek dağıtım sürecinin sadece personeller tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Aynı zamanda otellerde gerçekleştirilen toplu etkinliklere bir süreliğine ara verilmesine karar verilmiştir. Ancak eğlencenin önde gelen organizasyonları için yeni çözümler getirilecek.