Kategoriler
Ekonomi

Turizm sektöründe yüksek oranda düşüş yaşandı

Turizm sektöründe beklenen düşüş gerçekleşirken bu oran oldukça sert oldu. Gelirler bakımdan 2020 yılının ilk üç ayı Ocak, Şubat ve Mart’ta birinci çeyrek gereği bir önceki yıla göre yaşanan değer kaybı oldukça yüksek görülüyor.

Turizm sektöründe ağır darbeler

Geçen yılın ilk üç ayına bakıldığında turizm gelirlerinde yüzde 11,4 oranında azalma yaşandı. Sonuç itibariyle 4 milyar 101 milyon 206 bin dolar zarar görünüyor. Turizm gelirlerinde cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamalarının hariç tutulduğu hesaplamaların yüzde 80,6 oranında yabancı turistler üzerinden kazanıldığı fark edildi. Yüzde 19,4 dilimi ise yurt dışında ikamet eden ziyaretçiler tarafından gerçekleştirilmiştir.

Turistler genel anlamda seyahatlerini kişisel veya paket tur organize sistemi üzerinden yapıyor. Bu çeyrek süreçte yapılan harcama değerlerine bakıldığında ise 3 milyar 564 milyon 760 bin dolar kişisel harcamalar üzerinden gitmektedir. Diğer kısımda yer alan, paket tur organizasyon sistemi içerisinde ziyaretlerini gerçekleştiren turistlerin harcamaları ise 536 milyon 445 bin değerinde olduğu ortaya çıktı.

2020 yılı itibariyle salgın hastalık süreci boyunca yaşanan ekonomik baskılar tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Uluslararası seyahatlerin yasaklandığı dönem içerisinde ülkeler ekonomide daralma yaşıyor. Gelirlerini turizm sektöründe sağlayan Türkiye için yaşanan bu süreç oldukça ağır olmuştur. Darbe üstüne darbe alan sektörde geçen yılın aynı çeyrek ayları kıyaslandığında azalma apaçık görülmektedir.

Sağlık harcamalarında yüzde 17,5 oranını gören turistler, konaklama harcaması için yüzde 15,7 değerlerini görüyor. Uluslararası ulaştırma harcaması ise yüzde 12,1 diliminde azalma görülmektedir.

Gecelik harcama yapan turistlerin 74 dolar üzerinden yaptıkları harcama oranları 59 dolara düştü. Yurt dışından ülkemizi tercih eden turistlerin ziyaret oranlarındaki düşüş nedeniyle geçen yıla oranla ziyaretler yüzde 15,1 azaldı. Bu rakamın 5 milyon 639 bin 413 kişiye tekabül ettiği süreçte, yüzde 82,2 oranında 4 milyon 635 bin 845 kişi yabancılar olmuştur. Yüzde 17,8 değeri ise yurt dışında ikametini gerçekleştiren vatandaşların oluşturduğu ortaya çıktı. Rakam değeri ise 1 milyon 3 bin 568 kişi olarak karşımıza çıkıyor.

Harcama tablosu çıkarıldı

Yabancıların tercih ettiği turizm bölgelerinde genellikle gezi, eğlence, sportif ve kültürel ziyaretler gerçekleşiyor. İkinci sırada yer alan tercih nedeni ise yüzde 21,7 ile akraba ve arkadaş ziyaretleri oldu. Üçüncü tercih nedenine bakıldığında bu oran yüzde 7,2 ile alışveriş olarak gözlemlenmiştir.

Yurt dışında ikamet eden Türkiye vatandaşları genellikle akraba ve arkadaş ziyaretlerini gerçekleştirdi. Bu süreçte yüzde 66,8 oranıyla ön safhalarda yer alan yine Türkiye vatandaşları oldu.

Turizm gider tablosuna baktığımızda ise yurt içinde ikamet eden ancak başka ülkelere ziyaretlerde bulunan vatandaşların turizm harcamaları, geçen yıla oranla yüzde 25,6 düşüş yaşadı. Bu oran rakam değeri olarak 793 milyon 491 bin dolar olarak tespit edilmiştir. Toplamda 652 milyon 32 bin doların kişisel harcamalar için kullanıldığı görülürken, 141 milyon 459 bin dolar ise paket tur harcamalarına gitmiştir.

Yurt dışı seyahatlerini tercih eden vatandaş oranında geçen yıla oranla aynı çeyrek aylara baktığımızda düşüş yaşandığı kolayca fark ediliyor. Önceki yıla göre yüzde 13,6 oranında yaşanan azalma 1 milyon 743 bin 660 kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kişilerin harcamaları kişi başı 455 dolar olarak gerçekleşmiştir.