Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu maliyet raporunu paylaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), inşaat, bina ve bina dışı maliyet hesabı verilerini paylaştı. Paylaşılan rapora göre geçtiğimiz nisan ayına ilişkin maliyet verileri iç açıcı gözükmüyor. Yaşanan ekonomik kaybın salgın hastalıkla belirginlik kazandığı Türkiye üzerinde sektörler arası yoğun baskı artış gösterdi.

İnşaat Maliyet Endeksi, Nisan Ayı Tablosu

İnşaat maliyet endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri aracılığıyla rapor olarak sunuldu. Bu yılın geçtiğimiz nisan ayı içerisinde, bir önceki yılın aynı ayında yüzde 6,14 artış yaşanmıştır. 2020 Nisan ayının yalnızca bir önceki aya kıyasla maliyet hesaplamaları yüzde 0,86 artış gösterdiği görüldü. Malzeme endeksinde ise bu rakamlar bir önceki aya göre yüzde 1,15 artışla günü kapatıyor. Geçen yılın aynı ayı içerisinde bu rakamın malzeme endeksi üzerinde yüzde 1,95 arttığı görülürken; işçilik endeksi ise yüzde 15,45 artış yaşamıştır.

Bina İnşaat Maliyet Endeksi, Nisan Ayı Tablosu

Bina inşaat maliyet endeksi, bir önceki ayın verilerine göre yüzde 1,29 artış yaşadı. Bu verilerin bir önceki yılın aynı dönemine ilişkin yüzde 7,77 arttığı görülmekte. Bir önceki aya oranla malzeme endeksindeki artış yüzde 1,80 olarak belirirken; bu rakam işçilik endeksi üzerinden yüzde 0,33 olarak bizleri karşılıyor. Ayrıca bir önceki yılın aynı dönemine ilişkin malzeme endeksinde yüzde 1,95, işçilik endeksinde ise yüzde 15,45 artış yaşandı.

Bina Dışı Yapı Maliyet Endeksi, Nisan Ayı Tablosu

Bina dışı yapı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,62 azalma yaşarken; bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine ilişkin veriye göre yüzde 0,79 artış yaşamıştır. Ayrıca bir önceki ayın malzeme endeksi 1,06 azalmasına karşın, işçilik endeksi yüzde 0,31 artış yakalamayı başardı. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksinde yüzde 4,74 azalma görülürken, işçilik endeksi yüzde 14,56 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu-Maliyet Endeksi Nedir?

İşçilik ve malzeme kategorisi altında inşaat faaliyetlerinde gösteriler harcamalara ilişkin verilerdir. Oranlara ilişkin tüm detaylar Yüksek Fen Kurulu tarafından hazırlanmakta ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) altında paylaşılmaktadır. Bina İnşaat Endeksi maliyet araştırmalarında işçilik ve malzeme iki temel etken olarak ortaya çıkıyor. Hesaplamalar bakımında özellikle alt gruplara ayrılan iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar, bir daireli ikamet amaçlı binalar araştırmada yer edinmiştir. Bunların ardından konut ( A ve E tip), diğer kullanım amacıyla ortaya çıkan binalar (ticari, idari, okul vb. yapılar) görülmektedir. Bina (konut ve diğer) olmak üzere toplamda 5 yapı tipi düzeyinde hesaplamalar endeks raporuna dahil ediliyor.