Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye petrol üretiminde rekor kırdı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülke genelinde 2019 yılında 50 bin bandında varil üretimi yapıldığını; yurt dışındaki varil üretimiyle beraber toplam varil üretiminin 150 bin seviyesine ulaştığını kaydetti.

Dönmez, 2002 yılından bu yana petrol arama ve üretim faaliyetlerine olan yatırımın 11,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Petrol faaliyetlerine olan yatırımın yüzde 49’unun özel şirketlerden geldiğini aktaran Bakan Dönmez, yüzde 51’inin ise devlet tarafından yapıldığını kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  son 17 yıldan bu yıla kadar gerçekleşen üretimler sayesinde 5,95 milyar liranın Hazine’ye gelir olarak kaydedildiğini dile getirdi.

Dönmez, Türkiye Petrolleri (TP) Batman Bölge Müdürlüğünde düzenlenen 11. Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nda konuştu. Toplantıda AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti Batman İl Başkanı Akif Gür, AK Parti Kayseri Milletvekili Emrah Karayel, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, TP Batman Bölge Müdür Mustafa Demir, TFF Başkanı ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de yer aldı.

Batman, Türkiye’nin kaderini değiştirdi

 Batman’ın petrol konusunda Türkiye için çok önemli bir konumu olduğunu dile getiren Fatih Dönmez, şehrin Türkiye’nin kaderini değiştirdiğini söyledi. Dönmez, ham petrol üretiminin yüzde 37’sinin Batman’dan karşılandığını kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez  “Batman’ın petrol tarihimizde çok özel bir yeri var. Batman’daki kuyulardan fışkıran zenginlik Türkiye’nin de kaderini değiştirdi. Türkiye Petrolleri’nin burada büyümesi beraberinde BOTAŞ, TÜPRAŞ, PETKİM, Petrol Ofisi gibi Türkiye’nin en büyük şirketlerinin de kuruluşuna vesile oldu. Bölgede huzur ve istikrar ortamı arttıkça bu insanımızın refahına, zenginleşmesine de katkı sağlıyor. Batman’a son 17 yılda petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetleri için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Bugün ham petrol üretimimizin yüzde 37’sini Batman’dan karşılıyoruz. Bu konuda teknolojinin bütün imkanlarını, yerli ekipman ve yerli insan kaynağımızla birleştirerek sonuna kadar gideceğiz. Bu konuda asla havlu atmayacağız. Pes etmeyeceğiz. Durmayacağız. Yılmayacağız. Yerin altında ne varsa milletimizin emrine ve hizmetine sunmak için her daim sahada olacağız” diye konuştu.