Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye’de ikinci el konut satışı yüzde 18 azaldı

Endeksa.com ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) tarafından hazırlanan ‘İkinci El Konut Piyasası Raporu’ açıklandı. Rapora göre 2022 üçüncü çeyreğinde 227 bin 128 tane ikinci el konut satışı gerçekleşti. Bu sayı geçen senenin rakamlarına göre yüzde 18 daha az olarak dikkat çekti. Haberin devamında rapor ile ilgili diğer detayları görebilirsiniz.

Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 202 arttı

İkinci El Konut Piyasası Raporu’na göre Türkiye genelinde artan konut fiyatları verileri de paylaşıldı. Verilere göre 2022 üçüncü çeyreğinin sonunda ülke genelinde konut fiyatı artışı yüzde 202 civarında oldu. Türkiye genelinde ortalama metrekare satış fiyatı 11 bin 972 TL’ye kadar yükseldi. Değer artışı olan illerin başında Antalya gelmektedir. Antalya’yı Mersin ve İstanbul illeri takip etmektedir. En çok satış yapılan ilk olarak İstanbul başta gelmektedir. Türkiye genelindeki konut satışlarının yüzde 16’sı İstanbul’da gerçekleşmiştir. Satışların en yoğun olduğu megakentte 1 yıllık kira artış oranı yüzde 241 oldu. Konutların metrekare satış fiyatı ise 20 bin 208 TL’ye yükseldi.

İkinci el konut satış oranı yüzde 69

2022 yılının üçüncü çeyreğinde yapılan ev satışlarının yüzde 69’u ikinci el konutlarda yapıldı. Toplam 227 bin 128 adet konut yeni sahiplerini buldu. Bu rakam geçen seneye göre yüzde 18 daha azdır. Geçen döneme göre ise yüzde 22 oranında daha azdır. Buna ek olarak kredili konut satışlarında da düşme görülmektedir. Bu senenin üçüncü çeyreğinde yapılan kredili konut satışları geçen seneye göre yüzde 25 az oldu. Bu oran ayrıca geçen çeyreğe göre de yüzde 43 oranında azaldı.

İkinci el ev satışlarının azalmasının yanı sıra yabancıya satışlarda da azalma olmaktadır. Bu senenin üçüncü çeyreğinde yabancılara toplam 14 bin 261 hane satışı gerçekleşmiştir. Bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16 daha azdır. Ayrıca geçen çeyreğe göre de yüzde 32 oranında azalmış durumda.

Son olarak ise verilerde stok adedine göre değer kazanan iller bulunmaktadır. Bu illerin başında  349 bin 135 stok ile İstanbul bulunmaktadır.

Diğer emlak konut haberleri için tıklayınız…