Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye’de ortalama kira fiyatları artmaya devam ediyor!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileri üzerinden hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporu yayınlanmıştır. Rapora göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Ocak’ta yüzde 77,8 olmaktadır. Ayrıca ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 28 TL’ye yükselmiştir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 97,7 olmuştur. Ayrıca Ankara’da yüzde 82 ve İzmir’de yüzde 62 olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 44 TL olmuştur. Ayrıca Ankara’da 21 TL, İzmir’de ise 27 TL olmuştur. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları ise Aralık ayının ardından Ocak ayında da ülke geneli ortalamasında, İstanbul ve İzmir’de düşüş yaşanmıştır. Ancak Ankara’da artış göstermiştir.

Türkiye genelinde cari fiyatlarla kira fiyatları artmaya devam ediyor

Türkiye genelindeki kira fiyatlarının yıllık bazda artış trendi Ocak ayında da devam etmiştir. Kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen aya göre 9 puan yükselerek yüzde 77,8 olmuştur. Böylece, 2021’in aynı döneminde 15,8 TL olan Türkiye geneli ortalama metrekare kira fiyatı 28 TL’ye ulaşmıştır.

3 büyük şehirde de kiralar yükselmeye devam ediyor

Ocak’ta 3 büyük şehirde de kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranı yükselmiştir. Cari kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen aya göre İstanbul’da 13,1 puan artmıştır. Ayrıca Ankara’da 19,4 puan, İzmir’de ise 6 puan artmıştır. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 97,7 olmuştur. Ayrıca Ankara’da yüzde 82, İzmir’de ise yüzde 62 olmuştur. Böylece, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 44 TL olmuştur. Ankara’da 21 TL, İzmir’de ise 27 TL olmuştur. Son aylarda Ankara’da cari kira fiyat artışlarında hızlanma giderek artmaktadır.

Büyükşehirlerdeki yıllık kira artışlarında farklılıklar öne çıkıyor

Ocakta yıllık ortalama kira artışı, Türkiye genelinde yüzde 77,8 olmaktadır. Üstelik büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları önemli farklılık göstermiştir. En yüksek yıllık kira artışının görüldüğü şehirler Muğla yüzde 108, İstanbul yüzde 97,7, Mersin yüzde 90, Antalya yüzde 92 ve Ankara yüzde 82 olmuştur. En düşük kira artışının görüldüğü şehirler ise; Ordu yüzde 34,1, Denizli yüzde 33,3, Malatya yüzde 31,2, Mardin yüzde 30,2 ve Kahramanmaraş yüzde 23,3 olarak öne çıkmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…