Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye’nin konut değer artışında dünya şampiyonu olduğu açıklandı

Türkiye’nin konut değer artışında birinci olduğunu gösteren araştırma değerleri yayınlandı. 50 ülkenin dahil edildiği Global Property Guide araştırmasında dünya şampiyonu olan Türkiye, gayrimenkul yatırımlarında hem yerli hem de yabancı alıcı kazandığını gözler önüne serdi.

Türkiye’nin konut değer artışı şampiyonluğu getirdi

Pandeminin etkileri dünya üzerindeki dengelerin değişmesine neden oldu. İkinci çeyrek olarak bilinen dönem boyunca Türkiye’de gayrimenkulün reel değeri yüzde 11 oranlı artış yakaladı. Global Property Guide tarafından 50 ülke üzerinde yapılan araştırmada Türkiye’nin birinciliği elde ettiği görüldü. Bu durumun yerli ve yabancı yatırımcı oranında da artışa neden olduğu açıklandı.

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal araştırma raporunu bizzat değerlendirdi. 2020 yılının ikinci çeyreğini ele alan araştırma dizisi, gayrimenkulde değer artışı yaşayan ilk ülkenin Türkiye olduğunu gösteriyor. Akbal, araştırma hakkında “Türkiye ekonomisinin ve Türk gayrimenkul sektörünün şoklar karşısında ne derece dirençli olduğunun somut örneğidir” dedi.

Pandeminin en büyük etkisi gayrimenkule oldu

Nevita üzerinden yapılan açıklamada; dünya ekonomisinde dengesizliğe yol açan pandemi sürecinin etkileşim halinde bulunduğu ilk sektörlerden birisinin gayrimenkul olduğuna dikkat çekildi. Faruk Akbal’ın görüşlerine yer verdiği konuşma boyunca, dünyanın neresine gidersek gidelim, pandeminin gayrimenkul sektöründe etki gösterdiğini görebileceğimizin bilgisi aktarıldı.

2020’de ikinci çeyrek dönemini etkileyen salgın hastalık süreci, sektör bazlı kan kaybına neden oldu. Bu kayıpların başında ise Türkiye var. Ancak Akbal, Global Property Guide tarafından yapılan araştırma sonuçlarında, yılın ikinci çeyreğinin gayrimenkulde ayakta kalan ilk ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti. Süreç boyunca değer artışı yaşayan sektör, Türkiye ekonomisinin ve Türk gayrimenkul sektörünün şoklar karşısında direnç kazandığını bizlere hatırlatıyor.

Rapora göre, Türkiye’deki gayrimenkulün yıllık reel değeri yüzde 11,6 oranına ulaştı. Gayrimenkul sektöründe 50 ülkenin dahil edildiği araştırmada sağlam kalmayı başaran yine Türk gayrimenkul sektörü oldu. Paylaşılan sonuçlar doğrultusunda Türkiye’den sonra sıralamada ismini çıkaran diğer ülkeler Filipinler, Almanya, Slovakya ve Estonya olarak gözüktü.

Türk gayrimenkul sektöründe değer artışı

Akbal, sektörde en fazla değerlenen 5 ülkeden 4’ünün Avrupa’da olmasının ilgi çekici olduğunu belirtti. Zorlu süreç karşısında direnç sağlayan Türkiye’nin bu güçlü performansının arkasında duran nedenler yine Akbal tarafından ele alındı.

Birinci olarak iç talebin temelli bir talep olduğunu söyleyen Nevita Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’deki hane halklarının büyüklüğü, evlenme ve boşanma oranları, kişi başı gelirdeki yükseliş gibi konuların durumu fazlaca etkilediğini söylüyor. Ele alınan maddelerin ekonomi yönetiminde son derece önemli olduğunun altı çizilirken, piyasanın hareketlenmesi adına verilen teşvik ve moral durumu es geçilmedi. Ayrıca Avrupa ortalamasının neredeyse üçte biri olan emlak pazarı, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edeceğe benziyor.

Sektör sayesinde 208 milyon TL değerinde döviz kazancı

Pandemi süreci boyunca sağlık sektöründe ismini duyuran Türkiye, yabancı yatırımcıların ilgisini çekti. Akbal, özellikle Avrupalı yatırımcıların Türkiye üzerindeki algısını güçlendirdiğini ifade ediyor. Ortaya koyulan performansın etkisi yine gayrimenkul sektörüne yansıdı. Yabancı yatırımcılarla yapılan görüşmelerde de bu etken açıkça görülmektedir.

Akbal, Nevita olarak, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmesinde büyük rol üstlendiklerini belirtti. Sorumluluk bilinciyle hareket edilen dönem boyunca farklı kanallar kullanılmış ve faaliyet sayısında gözle görülür bir artış yaşanmıştır.

Yurt dışından Türkiye’ye gelen her bir dövizin ekonomide önemli olduğunun altını çizen Akbal, dijitalleşmenin ardından dövizin ülkeye girmesi için Nevita altında sıkı çalıştıklarını açıkladı. Nisan-Ağustos dönemi boyunca yoğun dönemlerden geçen Nevita, yabancı yatırımcılara 160 adet konut satışında bulundu. Firma sayesinde ülkeye giren toplam döviz miktarı ise 208 milyon TL değerine ulaştı.

Yabancılara konut satışları hakkındaki haberlere göz atmak için tıklayınız.