Kategoriler
Emlak Haberleri

Türklere daire yok yabancıya daire çok

Emlak sitelerinde “Türkler aramasın, yalnızca yabancıya kiralık” şeklindeki ilanların sayısı artmaya başlamıştır. Üstelik yalnızca yabancılara hizmet verdiğini belirten emlakçılar da arayan Türkleri “Size uygun değil” diyerek geri çeviriyor.  Son zamanlarda bu durum sebebiyle vatandaşlar, kiralık konut bulmakta zorlanmaktadır. Bununla birlikte kiralarda da artış yaşanmaya başlandı. Diğer taraftan yetki belgesi bulunmayan korsan emlakçılar, hem mağduriyetlerine sebep oluyor hem de piyasanın dengesini bozuyor.

Yabancıya kiralık konut en çok İstanbul’da

Kiralık konut ilanların birçoğu Arapça ve İngilizce olarak açılmaktadır. Bazılarında ise Türkçe yazılan tek açıklama “Türklere uygun değil” şeklinde oluyor. İlan siteleri incelendiğinde İstanbul, Bursa, Gaziantep’te yabancılara yönelik ilan sayılarında artış görülmektedir. İstanbul’da ise en çok Başakşehir, Esenyurt bölgelerinde yoğunluk bulunmaktadır. Üstelik bazı ilanlarda “Vatandaşlığa uygun” gibi ibareler yer almaktadır.

Hakan Akdoğan; “Yabancı dille ilan açıyorlar”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Başkan Akdoğan; “Bu durumun İnsan Hakları ve Eşitlik kapsamında ayrımcılık yasağını ihlal etmektedir. Artık ilanlarda başlıklar bile yabancı dillerde verilir duruma geldi. Aynı sitede aynı özelliklerdeki daireleri yabancılara çok daha yüksek fiyatlar ile pazarla yapılıyor. Üstelik eşyalı duruma getirip günlük kiraya veren bu ilanlar hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır.” ifadelerini kullanmıştır.

“Yetki belgeleri yok”

Hakan Akdoğan, ilan veren emlakçıların bazılarının yetki belgesi olmadığına dikkat çekmiştir. Ayrıca Akdoğan; “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında aracılık faaliyetleri düzenlenmiş fakat denetimlerde yaşanan eksikler sebebiyle gerek ilan portallarında veya emlak işletmelerinde yabancılar tarafından birçok ilanlar verilmektedir. Yabancılar tarafından ülkemizde birçok yetki belgesi almadan faaliyet gösteren emlak işletmesi açılmıştır. Bu işletmeler kendi vatandaşlarına hizmet verecek biçimde faaliyetler yürütmeye başlamışlardır. Denetimsiz halde olan bu işletmeler, yabancılara satış başta olmak üzere birçok iş ve işlemde mağduriyetlere sebep oluyorlar. Bununla birlikte verdikleri yüksek ilanlar ile piyasa dengesini bozuyor. Fiyatların yukarı yönlü gidişine neden oluyorlar.” şeklinde konuşmuştur.

“Denetimler artırılmalı”

Başkan Akdoğan, çözüm konusunda da yapılabilecekler hakkında bilgi vermiştir. Akdoğan; “Yabancılar tarafından faaliyet gösteren emlak işletmelerinin yakın takibe alınması gerekmektedir. Verilen ilanlar konusunda düzenlemeler yapılmalı. Mesela ilan başlık ve içerikleri yalnızca yabancı dilde verilmemelidir. Ayrımcı ilanlar hakkında İnsan Hakları ve Eşitlik kurumu devreye girmelidir. Yapılan aracılık faaliyetlerinde iş ve işlemlerinin denetimleri artırılmalı. Ayrıca verilen ilan ve reklam gibi hususlarda inceleme ve araştırmalar yapılmalıdır.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…