Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türklerin kurduğu BioNTech aşı testleri yapacak

Profesör Doktor Uğur Şahin ile Tıp Doktoru Özlem Türeci‘nin yönetiminde olduğu BioNTech, Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı testi iznini alan ilk şirket olarak kayda geçti. Şirket, klinik testi onayı alan dünya genelindeki dördüncü firma oldu.

Dört farklı aşının insanlar üzerinde denenmesine yönelik onay veren kurum ise merkezi Offenbach’da bulunan Paul Ehrlich Enstitüsü (PEİ) olarak kayda geçti. Ayrıca, Baden Würtemberg’deki etik kurulu da  BNT162  adlı test programı için onay verdi.

Testler nasıl yapılacak?

Testler BNT162 programı kapsamında yapılacak. Denemeler, nisan ayının sonunda başlayacak. Kovid-19 virüsünün etkisiz hâle getirilmesi için dört farklı olası aşı, yaşları 18 ile 55 arasında değişen yaklaşık 200 gönüllünün üzerinde denenecek.

Bu dönemde aşının başarılı olup olmadığı, insanlar üzerindeki yan etkileri değerlendirilecek. Deneme süresi üç ay ile beş ay arasında olacak.

Denemeye binlerce insan katılacak

Olası aşıyı oluşturan bileşimler, sonraki aşamada, risk grubunu oluşturan ve 80 yaşını aşmış binlerce insan üzerinde denenecek. Bu aşama, 2021 yılının başlarına kadar sürebilecek. Bir sonraki aşamada ise olası aşılar, salgının bulaştığı insanlar üzerinde denenecek. ,

PEİ, test aşamalarını ve sonuçlarını değerlendirip aşının onaylanmasına ilişkin karar verecek.

Şirket 20’den fazla aşı üretti

Yeni koronavirüs salgınına karşı şimdiye kadar 20’yi aşkın aşı ürettiği belirtilen BionTech şirketinin aşılarını hayvanlar üzerinde test ettiği açıklandı. Buna göre test edilen aşıların test onayına sunulmasına yönelik karar alındı. Türkiyeli akademisyenin kurduğu şirketin, test onayı almak için üç aydır mücadele ettiği belirtildi.

Almanya’nın yetkililerinin ise dört şirkete aşı onayı vermek istediği kaydedildi.

BioNTech hakkında

Köln Üniversitesinde Tıp diplomasını alan Profesör Doktor Şahin,  eşi Tıp Doktoru Türeci ile beraber BioNTech şirketini kurdu. Kanser araştırmalarıyla adını duyuran şirkette bin 100 kişi çalışıyor. Şirketin bünyesinde 400 bilim insanı faaliyet gösterirken firmanın 60 adet patenti bulunuyor.