Kategoriler
Ekonomi Gündem

Uçak bileti fiyatları artacak

Sosyal mesafe kuralının uygulanmasıyla beraber uçaklardaki yolcuların yanları boş kalacak. Boş koltuk uygulamasıyla birlikte uçak biletlerinin de fiyatı artacak. Sektör yetkilileri, uçak firmalarının kâr edemeyeceğini düşünüyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına uçaklarda alınacak tedbirlerle birlikte uçak bileti fiyatına yarısından fazla zam geleceği öngörülüyor.

Uluslararası Hava Taşımacılar Birliği (IATA), “Sosyal mesafe uygulanırsa fiyatların ciddi oranda artması gerekir.” açıklamasında bulundu. IATA, tedbir olarak yolcuların yüzlerini maske veya koruyucu bir eşya ile kapatmasını, uçak mürettebatının ise maske kullanmasını öneriyor.

Birim maliyetlerinde keskin artış

Dünya gazetesinden Hilal Sarı’nın haberine göre; IATA, uçak bileti fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde 43 ile yüzde 54 arasında artması gerektiğini kaydetti. IATA “Sektörün ortalama kâr eşiği yük faktörü yüzde 77. Sosyal mesafe önlemleriyle maksimum yük faktörü yüzde 62’ye düşecek. Bu da birim maliyetlerinde kesin artışa neden olur. Havayolu şirketlerinin sadece kâr eşiğini yakalaması için bile 2019 yılına göre bilet ücretlerinin bölgeden bölgeye yüzde 43 ila 54 artması gerekir.” açıklamalarında bulundu.

Uçak biletlerinde kazanç yok

Öte yandan yetkililer, sosyal mesafe kuralından dolayı alınacak tedbirlerle beraber yapılacak uçuşların kâr getirmeyeceğini kaydetti.

Uluslararası Hava Taşımacılar Birliğinin CNN’e açıklamalarda bulunan genel direktörü Alezandre de Juniac “Bu koşullar altında uçabilecek ve bu uçuşlardan para kazanabilecek hiçbir havayolu yok.” diye konuştu.

Hürriyet gazetesine değerlendirmelerde bulunan Pegasus Hava Yolları İcra Kurulu Başkanı Mehmet Nane, uçakların sosyal mesafe kuralına uygun olmadığını dile getirdi. Salgın sebebiyle Pegasus’ta uçak seferlerinin olmadığını belirten Nane “…nakit akışı yok. İstikrar kalkanı paketinden yararlandık. Bundan sonrası için de çalışıyoruz. Yolcularımızı ve çalışanlarımızı korumak için hijyen zinciri oluşturacağız.” dedi.

Nane “Bir koltuk ara vererek misafirlerimizi alamayız. Çünkü koridor arası 60 santimetre. Uçaklar sosyal mesafe için uygun değil.” açıklamalarında bulundu.