Kategoriler
Gündem

Virüse karşı en etkili malzemeler: Pamuk, ipek ve şifon

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) enfeksiyonuna karşı en etkili koruma gösteren malzemelerin pamuk, ipek ve şifon olduğu belirlendi. Kovid-19 salgıyle mücadelede, en etkili çözüm gösteren kumaş malzemelerin pamuk, ipek ve şifon olduğu ABD’de yapılan araştırma sonucunda tespit edildi.

Anadolu Ajansının Chicago Tribune’den aktardığı haberine göre; Chicago Üniversitesinden Profesör Supratik Guha ve Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda görevli bilim insanları, evlerde kullanılan 15’den fazla kumaş türünü inceledi. Ekip, kumaş türlerinin küçük damlacıklarını filtreleme özelliklerini değerlendirdi.

Buna göre evde maske yapımında kullanılacak en iyi malzemelerin pamuk, ipek ve şifon olduğu ortaya çıkarıldı.

İpek ve saten koruma sağlamıyor

Öte yandan araştırmanın sonucunda ipek ve saten malzemelerinin yeterince koruma sağlamadığı, sık dokunmuş pamuğun ipek, şifon ya da pazenle kombine edilmesinin ise daha iyi filtreleme sağladığı gözlemlendi.

Cerrahi maskelerle kıyaslandı

Ekibin N-95 ve cerrahi maskelerle kıyaslama yapmak için bu malzemelerle donatılmış kumaşın testten geçirdiği kaydedildi.

Kovid-19’un DNA’sıyla oynandı

ABD’nin New Jersey eyaletinde ikamet eden Doktor Vedat Obuz, virüsün laboratuvar ortamında üretildiğini iddia etti. Laboratuvarda üretilen virüsün yanlışlıkla yayılmış olabileceğini dile getiren Obuz, “DNA’sıyla oynandığından şüpheleniyorum.” ifadesini kaydetti.

AA muhabirine virüsle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Doktor Obuz “Kovid-19 görünmeyen bir düşman olarak bizi can evimizden vurdu.” diye konuştu.

Doktor, “Ben bir araştırmacı ve bu işin kimyasını, immünobiyolojisini bilen biri olarak bu virüsün hayvanlardan bize atlamış bir virüs olduğunu düşünmüyorum, ‘hayvanlardan atlatıldı’ diyorum. Hatta bunun DNA’sıyla oynandı diye şüphe ediyorum. Çünkü son 10 senede ‘CRISPR gene’ diye makaslama tekniği çıktı DNA’ları kesip aralara bir şeyler koymak için. Hatta bu genin, bu enzimdir, yaptığı işin ciddiyetini bilenler buna ‘God’s gene’, yani ‘Tanrı geni’ dediler, insanlara DNA ile oynama gücü verdiği için. Bu genle oynama tekniğinden dolayı bunun kurcalandığını düşünüyorum.” dedi.