Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya konut satışı yapana devlet desteği!

Gayrimenkul sektörü, “hizmet ihracatı” kapsamına girmiştir. 20 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5448 sayılı “Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar” doğrultusunda, konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında gayrimenkul hizmeti veren Türkiye’de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşlar desteklenecektir. Bu kapsamda yabancıya konut satışı yapana devlet desteği gündemdedir!

Ticaret Bakanlığı tarafından, söz konusu kurum ve kuruluşlara 1.8 milyon TL’ye kadar reklam desteği sağlanacaktır. Ayrıca fuarlara ve etkinliklere katılım amacıyla etkinlik başına 300.000 TL’ye kadar destek akıtılacaktır. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak destekler arasında; tescil ve koruma, pazara giriş belgeleri, birim, reklam, tanıtım ve pazarlama, ürün yerleştirme bulunmaktadır. Bununla birlikte bireysel katılım, milli katılım, sektörel alım ve ticaret heyeti programları, sanal fuar organizasyon ile yarışma ve etkinlik başlıkları yer almaktadır.

Giderlerin Yüzde 50’si Devletten

Verilen karara göre; Türkiye’deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurtdışında tescili ve korunması için giderlerinin yüzde 50’si oranında, yıllık en fazla 600.000 TL tutarında destek sağlanacaktır. Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti yıllık 1.8 milyon TL olacaktır. Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 720.000 TL tutarında destek aktarılacaktır.

Reklam ve tanıtım giderleri için senelik 1.8 milyon TL’ye kadar destek sağlanacaktır. Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300.000 TL’ye kadar destek verilecektir. Film ve dizilerde ürün yerleştirme için yıllık en fazla 600.000 TL destek sağlanacaktır. Ayrıca sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600.000 TL olacaktır. Bununla birlikte yarışma ve etkinlik için etkinlik başına 1.2 milyon TL destek sağlanacaktır.

Tanıtımda Bütün Faaliyetler Mevcut

Ticaret Bakanlığı’nın gayrimenkul hizmetlerine vereceği desteklerle ilgili tanımlamalar yapılmıştır. Bu tanımlamalar şunlardır:

“Bireysel katılım; sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak düzenlenen bakanlık tarafından belirlenen etkinliklerdir. Bunlar fuar, kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere münferit katılımları ifade etmektedir.

Milli katılım; sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak milli katılım organizatörü veya işbirliği kuruluşu organizasyonunda düzenlenen ve bakanlık tarafından belirlenen fuar, kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere toplu katılımları ifade etmektedir.

Milli katılım organizatörü; bakanlık tarafından milli katılım etkinliği gerçekleştirme yetkisi bulunan şirket veya kuruluşları ifade etmektedir.

Yararlanıcı ise; yabancıya yönelik olmak üzere: konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında her türlü gayrimenkul hizmeti veren Türkiye’de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşları ifade etmektedir.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…