Kategoriler
Emlak Haberleri

Yapı Kooperatifleri kira artışına çözüm olabilir

Kiralardaki ciddi yükseliş son zamanların en önemli gündem maddelerinden biridir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da %112,3, Ankara’da %06,7, İzmir’deyse %74 olmuştur. Realtyplus Franchising A.Ş Kurucu Ortağı Özhan Carda, bu duruma ‘dur’ demek adına önemli tavsiye bulunmuştur. Carda, en önemli adımın devletin Yapı Kooperatiflerine destek vermesi olduğunu belirtmiştir. Ayrıca; “Bu konuda devlet ve farklı gayrimenkul mecralarında nasıl bir önlem alınması gerektiğine dair çalışmalar yapılmaktadır. Kira bedellerinin kontrol altına alınabilmesi için üç çeşit model üzerinde görüşülmektedir. Bu üç modelden sadece inşaat firmaları, belediyeler veya TOKİ tarafından kiraya verilmek üzere konut üretimi gerçekleştirilmesi, kira bedellerinin artmasındaki en önemli faktör olan kiralık konut sayısındaki yetersizliğin giderilmesi hususunda yararlı olur. Fakat bence en önemli adım Konut Yapı Kooperatiflerinin desteklenmesidir” dedi.

Özhan Carda: Kooperatifler Devlet Tarafından Sisteme Dahil Edilmelidir

Özhan Carda, kooperatiflerin, ortaklarının ihtiyaçlarını uygun şartlarla elde etmelerini sağlamak için kurulan, kurumlar olduğunu söylemiştir. Ayrıca; “Bugüne kadar ki uygulamalarda büyükşehirlerde TOKİ ve belediyeler konut üretiminde müteahhitlerle beraber lüks konut üretmiştir. Yaşadığımız dönemde de bu alışkanlığın devam edebileceği ve bu uygulamalardan kira bedellerinin düşürülmesi için bir yarar sağlanamayabileceği endişesindeyim. İnsanlığın geçmişi kadar eski bir model olan kooperatiflerin devlet tarafınca sisteme dahil edilmesinin çok yararı olacağını düşünüyorum.” dedi.

Gayrimenkul yatırımına yeniden ilgi duyulması sağlanılmalıdır

Carda, kiralardaki ani artış karşısında devletin, yapı kooperatiflerini tekrar desteklemesinin bir çözüm olabileceğine değinmiştir. Ayrıca; “Devletin bir düzenlemeyle, belirlenecek tavan bedel üzerinden yalnızca kiraya verilmek üzere konut üretimi amaçlı uygun bedelli hazine arazileri tahsisi ve imar kolaylıkları sunması sağlanabilmektedir. Bu da yatırımcıların gayrimenkul yatırımına yeniden ilgi duymasını sağlayacaktır. Ayrıca kooperatiflere ortak olmaları sonucunu doğuracaktır.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…