Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Yetki belgesi olmayanlara 25 bin TL ceza geliyor

Yetki belgesi olmayanların internet ortamında kiralık veya satılık ev ilanları vermesi yasaklandı. Aksi takdirde kendi başına iş yapan vatandaş 25 bin TL cezayla baş başa kalabilir.

Yetki belgesi olmayanlar dikkat!

Taşınmaz ticareti ile uğraşmayan vatandaşların bu süreçte kendi başlarına iş yapması yasaklandı. İsimlerine tescil belgeleri bulunmadan taşınmaz satışlarında ya da kiralamalarında öne çıkanların yetki belgesi olması gerekiyor. Ancak yetki belgesi olmayan kişiler eğer kendi başlarına emlakçı olmaya kalkarsa en az 25 bin TL para cezasına çarptırılacak.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi için geri sayımın başladığı günlerde, yeni yasal düzenlemelere tabi tutuldu. Dikkat çeken düzenlemelerden ilki üzerinde tescil belgesi bulunmayan vatandaşların kiralık ve satılık daire ilanı vermesinin yasaklanması. Ayrıca ilan verirken kullanılan internet mecralarına eklenen ilanlarda da sadece yetki belgesi olan kişilere izin verilecek. Eğer internet sitesinde koyduğu ilanlarda kişinin üstüne tescil belgesi veya yetki belgesi olmadığı tespiti halinde para cezasına çarptırılması bekleniyor.

Taşınmaz ticari ile uğraşmayan ve kendi üzerine tescil belgesi bulunan vatandaşlar ise satışlarını gönül rahatlığıyla yapabilir. Aynı zamanda belgesi bulunan kişiler kiralama ilanları da açabilecek.

Ticaret Bakanlığı’nın ilk kez 5 Haziran 2018 tarihinde hazırladığı düzenlemeye karşı yasa bir türlü yürürlüğe giremedi. Özellikle o dönem içerisinde belge sahibi olmayan emlakçıların yoğun başvuruları karşısında ertelemeler uzadı. 3 yıllık uzun aradan sonra Resmi Gazete’de yayımlanan habere göre Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyuruldu. Böylece resmiyet kazanacak olan yeni yürürlüğe göre 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle taşınmaz ticareti ile uğraşanlarda yetki belgesi aranacak.

Tescil belgesi bulunan vatandaşa sınır yok

Resmi Gazete’de yayımlanan yürürlüğe karşı alınan kararlar arasında taşınmazlar hakkında tescil belgesi bulunan vatandaş kendi ilanını verebilir. Ancak kendisi dışında herhangi biri için ilan verdiği takdirde 25 bin TL para cezası kesilecek.

Ticaret Bakanlığı’na bağlı yürürlüğe girecek olan karar sonrası emlak ve gayrimenkul işleriyle uğraşan kişilerin üzerine kayıtlı yetki belgesi aranacak. Belgesi olmayan kişilere ilişkin para cezasının verilmesi öngörülüyor.

Yetkin olma arzusu içinde olan vatandaşın belge alımında ise mutlaka belirli kriterleri karşılaması isteniyor. Kişi kriterleri karşılandığı vakit bu seferde işyerlerinin belli şartlara uyum sağlaması gerekmekte. Ayrıca işletme bünyesi altında çalışan personelinde mesleki yeterlilik belgesi bulunmak zorundadır.

T24