Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yoksulluk sınırı 7 bin 353 lira oldu

TÜRK-İŞ‘in bu yılın şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında yoksuluk sınırının 7 bin 353 lira olduğu ortaya çıktı. Verilere göre açlık sınırı ise 2 bin 257 lira 38 kuruş oldu. Buna göre; dört kişilik bir hanenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için harcaması gereken aylık masrafı 2 bin 257 lira 38 kuruş. Dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 7 bin 353 lira olarak kayda geçti.

Mutfak enflasyonunda yıllık ortalama artış oranı yüzde 14,90 seviyesinde oldu. Konfederasyonun açıklamasına göre bekâr bir kişinin aylık yaşam maliyetinin 2 bin 744 lira olduğu tespit edildi. 

Yaş sebze ve meyve fiyatlarının mevsim şartlarının da etkisiyle yükselme eğiliminde olduğunu belirten Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun değerlendirmesine göre fiyatlardaki artış geçim şartlarını zorlaştırıyor. TÜRK-İŞ, dövizde görülen yükselişin ve benzine yapılan fiyat ayarlamalarının enflasyon beklentisini olumsuz yönde etkilediğini belirtti. 

Konfederasyon, küresel çaptaki ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklerin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinden gelen jeopolitik gerilimlerin, birçok ülkede görülen yeni tip koronavirüs salgınının ve benzer faktörlerin küresel enflasyona dair riskleri artırdığını kaydetti. 

Yetişkin bir erkeğin aylık gıda harcaması 557 lira 92 kuruş, yetişkin bir kadının aylık gıda harcaması 468 lira 88 kuruş, 15 yaş ile 19 yaş arası grubun gıda harcaması 600 lira 73 kuruş olarak kayda geçti. Verilere göre 4 yaş ile 6 yaş arasındaki bir çocuğun aylık gıda harcaması 401 lira 61 kuruş oldu.

İyileşme görüldü

TÜRK-İŞ yaptığı açıklamada, “Türkiye’de enflasyon görünümünde son aylarda -özellikle baz etkisiyle- iyileşme görülmüştür. Ancak tek haneye gerileyen tüketici enflasyonu geçen ay yine çift haneli seviyesine gelmiştir. Politika faizlerinde devam eden indirimin yansıması olarak enflasyonda da gerileme beklentisi devam etmektedir.” ifadelerini kullandı. Konfederasyon, yaptığı açıklamada, fiyatlardaki ve enflasyondaki artışın nedeninden çok sonucunun önemli olduğunu vurguladı.