Kategoriler
Emlak Haberleri

Yüksek aidat ücretleri ev sahiplerini kiracı yaptı

Yüksek aidat ödemeleri özellikle büyük şehirlerde yer alan sitelerde istenmektedir. Modern mimarisi, sosyal yaşam alanları ile pek çok avantajı bulunan bu sitelerde, aylık olarak ödenen aidat ücretleri bulunmaktadır. Bu ücretlerin kiralar ile yarışması, ev sahiplerini kendi evlerinde kiracı konumuna düşürdü.

Hem ev sahipleri hem kiracılar o sitelerden kaçıyor

Yüksek aidat istenen sitelerde oturan ev sahipleri, bu aidatı ödememek için kendi evlerinden çıkıp başka bir evde kiracı olarak yaşamak zorunda kalıyor. Özellikle büyük şehirlerdeki çok yüksek aidatlar ev sahiplerine başka şans bırakmıyor. Tıpkı ev sahipleri gibi kiracılar da bu yüksek aidatları ödememek için bu sitelerden uzak duruyor. Yüksek aidatlar istenen sitelerde evler boşaldıkça ödeme yapacak daire sayısı azaldığından ücretler daha da yükselmektedir.

Yüksek aidat istenen illerin başında gelen İstanbul’da site aidatları 8 bine kadar ulaştı. Bu ücret neredeyse dairelerin kiralarından bile daha yüksektir. Bu aidatları bile ödemekte zorlanan ev sahipleri ya da kiracılar şimdiden yıl başı aidat zamlarını düşünmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda yılda bir kere yapılan aidat zamları son dönemlerde 3 ayda bir yapılmaya başlandı. Elektrik, su, doğalgaza yapılan artışlar nedeni ile binaların da masraflarında artış olması beraberinde bu zamları getirdi. Sürekli artan masraflara ek olarak aidatların da artması bu sitelerde oturanların ödeme güçlerini de olumsuz yönde etkiledi.

Yüksek aidat ödemeleri için uzmanlardan uyarılar

Sürekli yükselen aidatlar için uzmanlar bazı öneriler yaptı. Uzmanlar bu konuda aidatların site yönetimleri tarafından belirlendiğini hatırlattı. Kat Malikleri Genel Kurulu ödemeler ve yapılacaklar için yılda en az bir defa toplanmaktadır. Bu toplantıya katılmayan kat malikleri alınan kararları otomatik olarak onaylamış olmaktadır. Yani eğer sizin ödemekte zorlanacağınız bir aidat bedeli istense bile orada olmadığından kabul etmiş sayılacaksınız. Bu sebeple mümkün olduğunca toplantılara katılmak ve oy kullanmak gereklidir.

Yüksek aidat ödemelerinin önüne geçmek için sitede oturan diğer daire sakinlerine görev düşmektedir. Yönetim kurulu planlarının site sakinleri tarafından iyi incelemesi gerekmektedir. Gerekli olduğunda yönetime karşı hayır oyu kullanarak bu aidatların daha makul seviyeye çekilmesini sağlamaktadır.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız