Kategoriler
Emlak Haberleri

Alım gücüne uygun konut satışında diğer ülkelere kıyasla birinciyiz

Alım gücüne uygun konut alımlarında Yunanistan ile sıralamaya giren Türkiye ucuzlukta birinci oldu. Rusya’nın da aralarına girdiği dünya ülkeleri araştırmasında ilk 10 ülke listelendi. Hane halkının gelir oranına göre en ucuz konut alımı yalnızca ülkemizde gerçekleşiyor.

Alım gücüne oranla Türkiye sıralamada birinci

Comparethemarket.com tarafından ele alınan ülkeler arası araştırma sonuçlandı. İngiltere merkezli internet sitesi, alım gücüne oranla konut fiyatlarında en uygun ülkenin Türkiye olduğunu kanıtlamıştır. Konut metrekare fiyatlarının hane halkı gelirleri karşısında Yunanistan, Rusya ve Türkiye gözlemden geçirildi. Böylece ülkemizin elde ettiği birincilik aynı listedeki Rusya’yı üçüncü yaptı. Yapılan testine göre 4 kişilik bir hanede yıllık gelirin 27 bin dolar olduğu varsayılmıştır. Konut metrekare fiyatını 1131 dolar seviyesinde hesaplayan internet sitesi, hane gelirine oranla yüzde 4.2 seviyesinde satın alımlardaki kolaylığı gözler önüne sermiştir.

Yabancılar hiç zorlanmadan konut sahibi oluyor!

Türkiye’de yaşanan değişimle birlikte ekonomik gerilim devam ediyor. Bu esnada Comparethemarket.com isimli internet sitesi uluslararası en ucuz konut listesini genişletti. Yabancıların kolayca Türkiye’den alım yapabileceğini kanıtlayan araştırma sonuçları, dünya ülkelerine kıyasla Türkiye’yi kelepir olarak gösteriyor. Alıcıların ortalama yıllık hane gelirini 67 bin 20 dolar seviyesinde hesaplayan internet sitesi, konut metrekare fiyatını 3 bin 683’ten hesapladı. Metrekare fiyatının hane gelirine oranla yüzde 5.5 seviyesine eriştiği ABD ise listenin ikincisi olmuştur. Rusya’nın üçüncülüğü elde ettiği aynı sıralamada yıllık hanenin geliri 26 bin 390 dolar seviyesinde seyretti. Ortalama konut metrekare fiyatını 1557 dolardan hesaplayanlar, Rusya’nın hane gelirine oranla yüzde 5.9 seviyesine eriştiğini tespit etmiştir.

Konut fiyatında yükseliş seyri Yunanistan’da

Araştırmaya göre Yunanistan sıralamada en pahalı konut fiyatına sahip olan ülke olarak açıklandı. Metrekare fiyatının hane gelirine kıyasla artışı komşuya endişe vericidir. Ortalama yıllık hane gelirinin 26 bin 196 dolara sabitlendiği listelemede, konut ortalama metrekare fiyatı 2 bin 613’e erişti. Yapılan kıyaslamaya göre ülkede konut metrekare fiyatının hane gelirine oranla yüzde 10’u bulduğu açık. Yunanistan’da konut satışının bu sayede yabancılar üzerinde kolay olmadığı ve pahalılığını koruduğu tespit edildi. Yunanistan’ın ardından listeye 4’ncü sıradan giren Güney Afrika’da konut metrekare fiyatı hane gelirine kıyasla yüzde 7.3 olmuştur. Listenin devamında ise; Meksika’nın yüzde 7.3, Litvanya’nın yüzde 9.2, Brezilya’nın yüzde 9.2, Letonya’nın yüzde 9.7 ve Slovakya’nın ise yüzde 9.8 olduğu belirtildi.