Kategoriler
Emlak Haberleri

Alışveriş merkezleri ciroları yüzde 26 arttı

Ticari gayrimenkul pazarı Türkiye’de hızla büyüyor. Birçok farklı sektöre yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için cazip bir hal almış durumdadır. JLL Türkiye’nin raporuna göre, 2022 yılında perakende sektörü büyüme göstermiştir. Alışveriş merkezleri ciro oranları geçtiğimiz yılın ikinci yarısında reel bazda yüzde 26 artmıştır. Ayrıca, ofis, lojistik ve otel pazarları da dikkate değer büyüme gösterdi.

Perakende Sektörü

Talepleri yükselen perakende pazarı Türkiye’de büyümeye devam ediyor. Yüksek enflasyona rağmen tüketicilerin harcama iştahı güçlü kaldı ve perakende sektörü 2022’de dalgalanmalara rağmen tüketicilerin yoğun talebinden yararlandı. Pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasıyla hızlanan büyümeye ilişkin faaliyetleri birçok perakendecinin gelir artışı bildirmesiyle hız kazandı. Yurt içi ziyaretçi hareketliliğindeki yükselişin bir yansıması olarak da büyük şehirlerdeki turistlerin çoğalması perakendecilerin bu performansını destekledi.

Ofis Sektörü

Ofis sektöründe kaliteli mekanlara taleplerin artması, kiraları yukarı taşırken; hazır ofislerin kiralama sözleşmelerinde daha esnek olunarak düşük yatırım maliyetleri gerektirmesi nedeniyle kullanıcılar tarafından yüksek talep görmeye devam ettiği kaydediliyor. Ayrıca, ofislerdeki boşluk oranlarındaki düşüş kira artışlarını hızlandırıyor.

Lojistik Sektörü

Lojistik depolarında arz ve talep dinamikleri kira gelirleri ve yatırımcı ilgisi açısından sağlam görünümü desteklenmeye devam ediyor. Yeniden yapılanma faaliyetleri açısından Türkiye yüksek potansiyeli ile öne çıkmaktadır.

Otel Sektörü

Pandemi döneminde otel varlıklarında yapılan iyileştirmelerin yanında operatörlerin genişleme planları ve marka girişlerini duyurmasıyla otel açılışları ivme kazandığı görülmektedir. Ülke genelinde doluluk oranları yıllık bazda yüzde 28,3 oranında artmıştır. Bu artışla Avrupa ortalaması olan yüzde 64,6 seviyesinin üstüne çıkmıştır.

Turizm Sektörü

Türkiye’nin eşsiz tarihi ve kültürel birikimi, Antalya, Bodrum ve Dalaman sahilleri gibi tatil ve resort bölgeleri ile birlikte, turizm sektöründe önemli bir toparlanma yaşanıyor. Performans göstergelerinin pandemi öncesi seviyeleri yakalaması, hatta bazılarının 2019 seviyelerini geçmesiyle ziyaretçi sayısı ve turizm gelirleri açısından tarihi rekorlar kırılıyor.

JLL Türkiye’nin raporuna göre, Türkiye’yi 2022’de toplamda 51,4 milyon turist ziyaret etti. Yabancı ziyaretçilerin oranı %86,3 olurken, yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerin oranı ise %13,7 olarak kaydedildi. Bu kişilerin %67’si Türkiye’yi seyahat ve eğlence amacıyla tercih ederken, sağlık ve alışveriş amacıyla tercih edenlerin sayısının da 2019’a göre sırasıyla %80 ve %39 oranında arttığı görülüyor.

Türkiye’nin turizm pazarında gelecekte de önemli bir yere sahip olacağı tahmin ediliyor. Pandemi sonrası toparlanma sürecinde turizm sektörü büyümeye devam edecek gibi görünüyor.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…